2007 december : Kávészünet

Találkozunk januárban!

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár idén is alszik téli álmot – no nem sokáig, hiszen január első munkanapján már újra várjuk Önöket!

2007. december 23-tól 2008. január 1-ig a könyvtár zárva tart.
Nyitás 2008. január 2-án, déli 12 órakor!

Minden kedves Olvasónknak, Könyvtárhasználónak békés, boldog karácsonyt és sikeres, tudásban gazdag új évet kívánunk!

Ne feledjék: linktárunk és egyéni keresőnk, az OIK Iránytű az ünnepek alatt is rendelkezésükre áll. Kellemes pihenést, kellemes ünnepeket!

Új link: 2007-12-22

Egy olvasónk(?) küldte be az alábbi linket – ezúton is köszönjük. Habár csalóka módon informatikai linknek tűnik (alapvetően az is), mégis bekerült a gyűjteménybe, hiszen az alábbi oldalon ingyen letülthető programokat kereshet és találhat Linux operációs rendszerekhez. Köztük olyanokat is akár, amely bárki számára jól jöhet: szótár- és fordítóprogramokat, hasznos kiegészítőket.

Új linkek: 2007-12-20

Ezúttal néhány digitális gyűjteményt – mondhatni virtuális könyvtárat – ajánlunk figyelmébe. Az alábi linkek frissen kerültek be linktárunkba és mostantól az Iránytű is keresi a linkek mögött álló oldalak tartalmát.
Tovább »

OIK Iránytű

Új szolgáltatással bővítettük “digitális palettánkat”. Az Országos Idegennyelvű Könyvtár linkgyűjteménye remélhetőleg már nem ismeretlen – újdonság, hogy ezentúl a gyűjteményben szereplő oldalak teljes szövege kereshető.

A napokban indult az “OIK Iránytű” kereső, amely a Google Egyéni Kereső technológiájára épül. Íme egy részlet a kereső információs oldaláról:

Az Iránytű segítséget nyújt Önnek, hogy a nyelvtanulással, nyelvtanítással, nyelvészettel, irodalomtudománnyal, országismerettel, nyelvekkel, zenével, nemzetiségekkel, kisebbségekkel kapcsolatos kérdéseire választ kaphasson. A Google-höz hasonló keresők egy-egy keresőszóra vagy -kifejezésre gyakorta milliós találati halmazokat adnak, melyek jelentős része érdektelen. Az Iránytű segíthet Önnek leszűkiteni ezt a számtalan találatot úgy, hogy csak a leghasznosabb és legtartalmasabb oldalakon végez keresést.
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár munkatársai és nyelvi referensei igyekeztek úgy összeválogatni a linktár elemeit – és így az Iránytű által keresendő oldalakat is -, hogy Ön széles körű, ám mégis hatékony és tartalmas forrásokból meríthessen információt és kereshessen választ kérdéseire.

Mivel a linktár folyamatosan bővül, a kereső által indexelt oldalak száma is folyamatosan növekszik. Az Iránytű használata – mint online szolgáltatásainké általában – ingyenes, bárki igénybe veheti. A kereső elérhető a fejlécben és az oldalsávban található menüből egyaránt.

Reméljük, hogy a szolgáltatás elnyeri tetszésüket – javaslataikat, kérdéseiket bármikor örömmel fogadjuk, bármely csatornán érkezzenek is!

OIK Iránytű | Tudnivalók és használat

Böngész: multifunkciós szótárprogram – ingyen

A techline.hu oldalon bukkantam az alábbi hírre:

50 szótár – egyetlen ingyenes programban

Szótárprogram annyi van, mint égen a csillag. Ingyenes szótárprogram már kevesebb. Olyan pedig, amelyet tetszőleges adatbázisokkal is bővíthetünk és emellett több mint 50 sajáttal büszkélkedhet, nos, olyan csak egy van.
Ez az egy viszont kétségkívül nagyon jó. Maga az ötlet persze nem korszakalkotó, volt már próbálkozás régebben is bővíthető szótárakkal vagy cserélhető adatbázisokat használó szótárprogramokkal. A Jómagam (nem, nem én, hanem a fejlesztő) által megálmodott változat ezekhez képest egy óriási előnnyel rendelkezik: működik.
Sőt, működik és fejlődik. Immár a 8.4-es verziónál tart maga a keret, és szótár-adatbázisból is egyre több van hozzá. A program teljesen ingyenes, de azért egy ingyenes online regisztrációt érdemes elvégezni, bár nem kötelező.

A JGL Szótár tehát valójában egy ingyenes adatbázis-kezelő, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy elektronikus szótárakat vagy éppen enciklopédiákat használjunk vele, a lehet legegyszerűbb módon.
Amikor letöltjük a programot az internetről, kapunk vele 64 adatbázist is. Elsősorban persze mindenki a hagyományos szótárakat keresi, íme: angol – magyar kisszótár, angol – magyar nagyszótár, angol – óangol, angol – olasz kisszótár, angol – portugál kisszótár, angol – spanyol kisszótár, cigány – magyar szótár, francia – magyar szótár, indonéz – magyar kisszótár, latin – magyar szótár, német – magyar szótár, sumér – magyar kisszótár, szlovák – magyar szótár.
Ezek, úgymond, az alapok. Vannak azonban nyalánkságok is, mint például a tünde – magyar és gaould – magyar szótár is. Óriási! […]

Olvassa el a teljes cikket és próbálja ki bátran a programot – én megtettem, érdemes!

Link a teljes cikkhez

Hogyan jegyeztethetek elő egy dokumentumot?

Népszerű(?) és közérthető(?) “Hogyan…?” sorozatunk folytatódik. Ezúttal annak a lehetőségét vizsgáljuk meg, hogy hogyan kérheti egy dokumentum előjegyzését.

Az előjegyzés szak- és szépirodalom esetében is nagyon jól jöhet: vannak olyan dokumentumok, amelyek nagyon keresettek (hogy csak egyet említsek: Fitzgerald “The Great Gatsby” című műve), ezért az esetek többségében még a visszavétel napján újra kikölcsönzik őket. Van úgy, hogy a Kedves Olvasó csupán órákkal vagy percekkel “marad le”, ilyenkor azután a könyvtáros nem tehet mást, mint együttérez…

Lehetőség van rá, hogy egy – kölcsönzés alatt álló – dokumentumot előjegyeztessen. Ilyen esetben a kint lévő dokumentum kölcsönzési határideje nem hosszabbítható, visszaérkezésekor azt félretesszük, Önt pedig a lehető leggyorsabb csatornán át – telefonon/SMS-ben vagy e-mailben – értesítjük.

Az előjegyzés kérhető e-mailben (kolcsonzo@oik.hu), telefonon (+36 (1) 318-3688/111, vagy +36 (70) 547-2051), illetve személyesen a könyvtár első emeleti Kölcsönzőjében.

Felhívjuk figyelmét, hogy előjegyzéskor a kovetkező adatok szükségesek:

  • az Ön neve és olvasójegyének száma ÉS
  • az előjegyeztetni kívánt dokumentum szerzője és pontos címe, VAGY
  • az előjegyeztetni kívánt dokumentum raktári jelzete.

Lehetősége van rá, hogy saját magának jegyezzen elő dokumentumot. Az OPAC felületének jobb felső sarkában beléphet olvasójegyének számával és a hozzá tartozó jelszóval, amelyet a könyvtár földszinti regisztrációs pultjánál válthat. Ezután a katalógusban való kereséskor a dokumentum példányadatai alatt megjelnő “Előjegyzés” gombra kattintva jegyezheti elő az adott dokumentumot.

Már felvett előjegyzéseit a bal oldali menü “Előjegyzések” menüpontjára kattintva tekintheti meg.

Figyelem: előjegyezni csak kölcsönzés alatt álló dokumentumot lehet! Az előjegyzés díja 100 forint/dokumentum, amely a dokumentum átvételekor fizetendő.

Hogyan keressek nyelvek szerint folyóiratokat?

Egy újabb gyakori kérdés. A katalógusban a legtöbb keresésnél címre vagy szerzőre keresnek, de mi a helyzet akkor, ha valaki például az összes, jelenleg is járatott folyóiratot látni szeretné egy adott nyelven?

Ez a kis videó ebben szeretne segíteni két keresés bemutatásával. Az első keresésben az OIK-ban megtalálható összes angol nyelvű folyóiratot, a másodikban a könyvtárnak jelenleg is járó (kurrens), angol nyelvű folyóiratokat keressük le. A kereséseket Ön is kipróbálhatja katalógusunkban.

Ha a videó nem jelenne meg, ide kattintva is megtekintheti!

Év végi program-hajrá

Az év vége mozgalmas lesz – gondolom Önöknek is, de nekünk is. Azért ha tehetik, szakítsanak időt a karácsonyi készülődés közepette a kultúrára is, hiszen a jövő hétre három programmal is készülünk.

  • A Muravidék szlovén irodalma – a Nagyvilág különszámának bemutatója
  • Könyvbemutató: Alonso de Ercilla: Araukánok könyve
  • Konferencia: Nemzetiségi önkormányzati könyvtárak, nemzetiségi anyanyelvű gyűjtemények Magyarországon

Már csak egy kattintásra van a részletektől!

Tovább »

Hogyan hosszabbíthatom meg a kölcsönzési határidőt?

A “Hogyan…?” kategória első bejegyzése. Remélem nem lesz hiábavaló – a fenti kérdés sokszor és sok helyen elhangozott, személyesen, e-mailben, telefonon és egyszer még a villamoson is rámköszöntek emiatt. Itt következik tehát a válasz, egyben, összeszedve!

Lehetősége van az Önnél lévő dokumentum lejárati határidejének hosszabbításra mind személyesen, mind pedig távoli eléréssel. Hosszabbításkor munkatársainknak minden esetben szüksége lesz az Ön nevére, valamint olvasójegyének számára. A kölcsönzési határidő sikeres hosszabbításáról visszajelzést küldünk.

Felhívjuk figyelmét, hogy zenei CD-k, DVD-k, videók (VHS), kísérőfüzetek, nyelvkönyvcsomagok és hangoskönyek kölcsönzési határidejét nem áll módunkban meghosszabbítani. Más típusú dokumentumok esetében a hosszabbítás két alkalommal megengedett – kivételt képeznek azok a dokumentumok, amelyekre előjegyzést vettek fel.

Figyelem: lejárt kölcsönzés nem hosszabbítható!

Hosszabbítás személyesen

Az Önnél lévő dokumentumok lejárati határidejét személyesen a könyvtár nyitvatartási idejében az első emeleti Kölcsönzőben kérheti.

Távoli hosszabbítás

Telefonos hosszabbításhoz hívja a +36 (1) 318-3688/111-es telefonszámot. Mobiltelefonon keresztül is fogadunk hosszabbítási kérést, telefonhívás és rövid szöveges üzenet (SMS) formájában egyaránt: +36 (70) 547-2051.

Az OPAC felületének jobb felső sarkában beléphet olvasójegyének számával és a hozzá tartozó jelszóval, amelyet a könyvtár földszinti regisztrációs pultjánál válthat. Dokumentumainak lejárati határidejét ezután saját maga tudja módosítani.

Dokumentumainak lejárati határidejét megosszabbíthatja e-mailben a “kolcsonzo@oik.hu” címen, illetve iWiW-üzenetben, vagy az OIK blogjának üzenetküldési funkcióján keresztül.