Könyvtári hírek a világból : Kávészünet

2019. nyári beiratkozási akciók

Budapesti könyvtárak nyári nyitvatartási rendje 2019-ben

Fővárosunk könyvtárai idén is több héten keresztül zárva tartanak, illetve csökkentett nyitvatartással fogadják olvasóikat, ezért összegyűjtöttük a nagyobb fővárosi könyvtárak nyári nyitvatartási rendjét. Táblázatunkban színessel jelöltük azt az időszakot, amikor az intézmények nem látogathatók. Táblázatunk csak tájékoztató jellegű, a pontos részletekért kérjük, látogassanak el az intézmények honlapjára.

Intézményünk, az Országos Idegennyelvű Könyvtár rendhagyó módon, állomány-ellenőrzés miatt idén július 1-től augusztus 30-ig zárja be kapuit, azonban a kölcsönzött dokumentumok visszavételének lehetőségét a zárvatartás alatt is biztosítjuk hétköznapokon 9-től 13:30-ig.

Az Országos Széchenyi Könyvtár 2019. július 22. és augusztus 20. között zárva tart.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központja 2019. július 7-től augusztus 11-ig tart zárva. A kikölcsönzött dokumentumokat a zárás ideje alatt hétfőtől csütörtökig 9 és 15 óra, pénteken 9 és 12 óra között lehet visszahozni. A könyvtárközi kérések ugyanezen időpontokban vehetők át az olvasóteremben.

A Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárban a szolgáltatás 2019. július 1-től július 28-ig szünetel, majd július 29-től szeptember 1-ig rövidített nyitvatartási idővel várják a látogatókat. A zárvatartási idő alatt a Központi Könyvtárban hétfőtől péntekig 10 órától 18 óráig veszik vissza a dokumentumokat.

Az Országgyűlési Könyvtárban 2019. augusztus 1-től szeptember 1-ig nem kölcsönözhetnek az olvasók, és már júliusban sem látogatható az intézmény szombatonként.

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára augusztus első két hetében csökkentett nyitvatartási idővel működik és augusztus 12. és augusztus 30. között zárva tart.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár július 1-től 31-ig nem fogadja az olvasókat, valamint augusztusban minden csütörtökön 16:30-ig tart nyitva. A könyvek visszavételét egész nyáron biztosítják.

A BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvár június 17. és július 19., valamint augusztus 21. és szeptember 6. között részlegesen,  július 22. és augusztus 16. között pedig keddi napokon tart nyitva.

A Corvinus Egyetem Központi Könyvtárában 2019. július 27. és szeptember 1. között nem lesz elérhető a szolgáltatás.

 Szabó Anita

„Kompetenciák és trendek” – az MKE konferenciáján jártunk

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2019. április 3-án rendezte meg „Kompetenciák és trendek” c. nemzetközi szakmai konferenciát, amelyre az OSZK előadótermében került sor. A résztvevők a nemzetközi könyvtárügy aktuális trendjeiről, irányairól, főbb kérdéseiről, valamint a korszak kihívásaihoz szükséges könyvtári és könyvtárosi kompetenciákról tartottak előadást. Az előadók között volt például Giuseppe Vitiello, az EBLIDA igazgatója, Tuula Haavisto, a Helsinki Városi Könyvtár kulturális igazgatója, de meghallgathattuk Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, ill. a határon túli magyar könyvtárak képviseletében Rabbi Zsolt és Szőcs Endre előadását is.

Tovább »

Német könyvek tavaszi fesztiválja

Mozgalmas hétre tekint vissza a német könyvszakma: 1973 óta hagyomány, hogy tavasszal rendezik meg a Lipcsei Könyvvásárt. Az októberi Frankfurti Könyvvásárral ellentétben itt sokkal nagyobb szerepet kap az olvasóközönség, ezért a fesztivállal párhuzamosan a város 550 pontján rendeznek felolvasásokat, író-olvasó találkozókat. A „Leipzig liest” (Lipcse olvas) rendezvénysorozatba az évek során egyre több alternatív helyszín is bekapcsolódott, szinte nincs olyan üzlet, amely ne nyitná meg egy hétre kapuit a könyv szerelmeseinek. A város kulturális életében kevésbé jártas vendégek városi sétákon, a gasztrofanatikusok exkluzív éttermekben, a természetbarátok az állatkert trópusi csarnokaiban találkozhatnak a megelevenedett irodalommal. Mégis hol lehetne izgalmasabb egy vérfagyasztó krimiről beszélgetni, mint egy temetkezési vállalat gyertyafényes termeiben? De a hagyományosabb formákat kedvelő olvasóközönség is találhat kedvére valót a kávézók, könyvesboltok, kultúrintézetek sokszínű kínálatában.

Tovább »

Nemzetközi Könyvajándékozó Nap – február 14.

A közelgő Nemzetközi Könyvajándékozó Nap alkalmából  február 14-én beiratkozási akcióval kedveskedünk Olvasóinknak! 
Részletek a plakáton!

A könyvtárakról élményszerűen – A TLS körkérdése

A Times Literary Supplement (TLS) hetilap nemrég körkérdést intézett a Hay Fesztiválra meghívott előadókhoz, hogy írjanak arról, miként vélekednek a könyvtárról – lehet az nyilvános vagy magán –, illetve milyen élményeik fűződnek a könyvtárhoz. A 24 válaszadó többsége túllépett a közhelyes vélekedéseken és valóban személyes élményeket osztott meg velünk. A TLS május 25-i számában olvasható rövid írások ezáltal váltak érdekesekké. Tovább »

Nemzetiségkutatás és helytörténet 2. – Szakmai digitalizálási konferencia

Nemzetiségkutatás és helytörténet 2.
Szakmai digitalizálási konferencia az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Liebhauser János

2018. április 21-én rendezte meg az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) Nemzetiségkutatás és helytörténet 2. Szellemi-kulturális kincsek, könyvtári dokumentumok és digitalizálás címmel konferenciáját, melynek feladata az volt, hogy a ma a könyvtárszakmát érintő egyik legfontosabb kérdésről, a digitalizálásról beszéljen és folytasson szakmai vitát. Az OIK országos irodalmi, nyelvészeti, zenei, valamint nemzetiségi szakkönyvtár, és a nemzetiségi szak-és szépirodalom gyűjtőhelye. Éppen ezért könyvtárunk számára kiemelten fontos, hogy a közgyűjteményi digitalizálási stratégia megvalósításában részt vegyen. A sok helyen még gyerekcipőben járó digitalizálás kapcsán felmerülő problémákról, kezdeti nehézségekről, sikerekről és tapasztalatokról való párbeszédre adott lehetőséget e konferencia. A meghívott vendégek és előadók a megyei-és szakkönyvtárak igazgatói és digitalizálással foglalkozó szakemberei közül kerültek ki. Tovább »

Két héttel a nyitás után bezárt a könyvtár

Két héttel a nyitás után bezárt a könyvtár (Forrás: Flickr)

Két héttel a nyitás után bezárt a könyvtár (Forrás: Flickr)

A vadonatúj 1.7 millió dolláros Twiggs megyei közkönyvtár két héttel  a megnyitása után (november 19-én) tőkehiány miatt a bezárásra készül. Pedig a két héttel ezelőtti épületavató ünnepségen Georgia állam államfőjének felesége Sandra Deal is részt vett a helyi tisztviselőkkel együtt. A könyvtár főleg állami pénzből épült. A működési költségeket helyi forrásból finanszírozzák.

‘Három dolog kell egy közösség sikeréhez: jó iskolák, működő helyi önkormányzat és egy könyvtár’ – vélekedik Billy Humphries a Twiggs Megyei Könyvtár igazgatóságának jelenlegi elnöke. ‘Twiggs legalább két ponton nem boldogul elég jól’ – mondta Billy egy nemrég vele készült interjúban . ‘Az új könyvtárnak minden évben 48000 dollárra van szüksége ahhoz, hogy működni tudjon. A megyei bizottság megtagadta, hogy rendezze a szeptemberi számlákat, így mostanra kifogytunk a pénzből.’ Tovább »

A leghűségesebb olvasó

Louise Brown, a leghűségesebb olvasó

Louise Brown, a leghűségesebb olvasó

A 91 éves Louise Brown (aki nem az első lombikbébi) 1946 óta hetente közel egy tucat könyvet olvasott el anélkül, hogy bármilyen késedelmi díjat kellett volna fizetnie értük.

Főként nagybetűs könyveket kölcsönöz, mert gyengénlátó, de már majdnem kiolvasta a helyi könyvtár teljes készletét az utolsó betűig.

A Dumfries és Galloway-beli Stranraer város könyvtárosai szerint a nyugdíjas több mint 60 éven át tartó csillapíthatatlan olvasni vágyása kiérdemelne egy helyet magának a rekordok könyvében. Tovább »

Szójáték

Egy  aprócska ingyenes könyvtár New York-ban Chat Travieso tervei alapján

A new york-i építészeti szövetség partneri kapcsolatot alakított ki a Pen World Voices Festival szervezőivel, és a Two Bridges Neighborhood Council elnevezésű szervezettel, hogy aprócska ingyenes könyvtárat létesítsenek New York Lower East Side negyedében. A könyvszekrény nyitott és szabadon hozzáférhető a nagyközönség számára. A projekt a „szójáték” nevet kapta, amelyet a művész és építész-tervező, Chat Travieso gondolt ki, eljátszva a halomba rakás és a látvány ötletével.

A megvalósításhoz réteges furnérlemezt használtak, amellyel azt a függőleges szerkezetű mintát célozták meg, amilyen maga a könyvespolc. Sokrétű vizuális hatást alkottak a szögletes könyvtári formák segítségével. A könyvszekrényt többféle nyelvet – angolt, spanyolt, kínait –  beszélő közösségben helyezték el. A különleges design miatt a  könyvszekrényen a könyvtár szó mindhárom nyelven, egyszerre jelenik meg. A könyvszekrény mellett némi szabad tér is található, beleértve két ülőhelyet, amely a folyó keleti partjára néz, ahol az emberek le tudnak ülni olvasni, meg tudják osztani olvasmányélményeiket a szomszédaikkal, és élvezhetik a kilátást.

Az ingyenes könyvtárról készült képeket itt tekintheti meg.

Little Free Library (A kép illusztráció)

Little Free Library (A kép illusztráció)

Forrás: http://www.designboom.com/design/word-play-little-free-librarynew-york/

Fordította: Nagy-Molnár Szilvia

Korábban »