Audio-vizuális : Kávészünet

Online elérhető görög könyvek, hangoskönyvek, hanglemezek

2010-ben Giannis Farsasis krétai informatika tanár indította útjára a www.openbook.gr oldalon a Nyitott könyvtárat, melyben többezer görög nyelvű e-könyv között szabadon és legálisan böngészhetünk. Régi hangfelvételeket is hallgathatunk, eddig 88.000 darab gramofonlemezt digitalizáltak. Görög és külföldi szépirodalom, színházi darabok, mesék, képregények, próza egyaránt megtalálható a kínálatban. Hangoskönyveket is hallgathatunk szintén ezen az oldalon, pl. Pinelopi Delta, Alexandros Papadiamantis, Andreas Karkavitsas, Georgios Vizynos műveit.

A www.ebooks4greeks.gr, a www.free-ebooks.gr, oldalakon is elérhető jó néhány könyv szabadon.

A koronavírus-járvány idején a „Maradjunk otthon!” kampány keretében 5 görög könyvkiadó tette elérhetővé könyveit, ill. hangoskönyveit. A Patakis Kiadónál 23 hangoskönyvet hallgathatunk. A Malliaris Paidia Kiadónál 9 könyv, a Kastaniotis Kiadónál pedig 2 gyermekkönyv szabadon elérhető. A Metaichmio Kiadó honlapján színvonalas hangoskönyveket találunk. Alki Zei saját maga olvassa fel a Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο című művét. Szintén ugyanitt Petros Tatsopoulos könyve, a Η καλοσύνη των ξένων hallható, Kostas Akrivos Πανδαιμόνιο és Sofia Nikolaidou Απόψε δεν έχουμε φίλους művei mellett.

A Dioptra Kiadónak érdemes e-mail-t írni a ebooks@dioptra.gr címre. Pár napja felajánlották, hogy akinek anyagi nehézségei vannak a járvány idején, de szívesen olvasna, hozzáférést biztosítanak e-könyveikhez. Ezenkívül online könyvbemutatót is tartanak, a legközelebbi április 1-én 19.30-kor lesz és a Facebook oldalukon élőben közvetítik. (Μένουμε σπίτι με τον Κώστα Κρομμύδα στα Public Events Go Social az esemény neve.) Kostas Krommydas otthonában beszél új könyvéről, melynek címe: Μια Νύχτα Ακόμη.

Pancsosz Alexandra

(a kép forrása: https://bit.ly/2WT5UYQ)

A hét könyve: Simon Géza Gábor – Dr. Bajnai Klára – Borsos Tibor: Kölcsönhatások: Film és jazz Magyarországon 1928-1950

Pereg a film. A főszereplő gitáros-énekes „magyar leány” (magyar népviseletben, már ahogy azt az 1930-as évek Amerikájában elképzelték) New Yorkban bolyong, ahová hajóval érkezett egy magyar faluból. Ajánlólevelét a szél kikapta a kezéből, nem tudja a címet, hová kell mennie… Az utcákon innen is, onnan is zene szól: görög, olasz, orosz stb. népi zenék és azok jazzesített változatai. Egyszer csak – ismerős, magyar dallamok. Leánykánk megtalálta a helyet, ahová várták, és elkezdi énekelni a ’Repül a szán, búsul a lány…” című magyar nótát. Phil Spitany, akihez az ajánlólevél is szólt, big band tagjaiból alakított magyar-orosz cigányzenekarral kíséri őt, majd a zene végül big band jazzelődásba megy át… (A film levetítésre került a könyv bemutatóján, Uránia Nemzeti Filmszínház kávézója, 2019. február 13.)

Film és zene kapcsolatát sokan és sokféle szempontból kutatják, vizsgálják. A fentebb röviden bemutatott Nagyvárosi fantázia (Big City Fantasy, 1934) című film kiváló példája annak, amivel a Kölcsönhatások c. kötet foglalkozik: a hangosfilm és a jazz magyarországi kölcsönhatásaival és azzal, hogy milyen filmeken keresztül találkozhatott a magyar közönség a jazzel, sőt, „elsőosztályú jazzsztárokkal” a tárgyalt korszakban. A három szerző (Simon Géza Gábor, Dr. Bajnai Klára és Borsos Tibor) mintegy másfélszáz (amerikai, angol, francia, német, osztrák, svéd, szovjet, magyar) hangosfilm által térképezi fel ezt a „jazzkapcsolat-hálózatot”. 

Tovább »

Heti könyvajánló: Zdeněk Svěrák: Mezítláb a tarlón

 

Zdeněk Svěrák a cseh kultúra kortárs legendája, hatalmas életművel rendelkező író, forgatókönyvíró, dalszerző, színész egy  személyben, s rangos irodalmi- és filmdíjak birtokosa (Magnesia Litera, Český lev). Rendkívüli írói termékenységét mutatja, hogy eddig mintegy hatvan könyve jelent meg. A Mezítláb a tarlón (Napkút Kiadó, 2018) a harmadik magyarul megjelent prózakötete.

A költői szépségű, önéletrajzi ihletésű novellafűzér történelmi háttereként a második világháborús 40-es évek Csehországa elevenedik meg: először a német megszállás, végül a szovjet „felszabadítás”. Az elbeszélő Eda Souček, egy hét-nyolc éves kisfiú, aki szüleivel Prágából vidékre kerül, és két évig ott is kell maradnia (a családot az apai nagyszülők fogadják be népes, zajos, falusias otthonukba). A fiúnak be kell illeszkednie, tájékozódnia kell a tágabb családi viszonyokban, s ki kell vívnia a helyét a kortársai között. A hirtelen jött új benyomások hatalmas erővel törnek rá, s alapjaiban határozzák meg lelkivilága alakulását. Minden különlegesnek tartott élmény (barátságról, verekedésről, szerelemről, hazugságról, árulásról, lopásról) és érdekesnek tűnő jelenet (szirupfőzés, tollfosztás, köpölyözés, kocsihajtás, mézpergetés) könnyed, szórakoztató epizóddá formálódik. A rövid történetekből a család élete, rejtett titkai is kibontakoznak: középpontban a szülők, akik nem illenek egymáshoz, de szeretik egymást, a hatalombarát egyik nagybácsi, a gyilkossággal vádolt másik nagybácsi, a villámsújtotta nagymama, s a tekintélyelvű, ám iszákos nagyapa, aki elkártyázta a családi vagyon nagy részét. A tragédiákat, ellentéteket, kegyetlenségeket a gyermeki látás hol humorral, hol iróniával oldja. A sok-sok érzéssel mesélt, egyszerre lírai, groteszk és fantasztikus történetek nemcsak élvezetesek, de elgondolkodtatók is.

A mű, eredeti cseh címén Po strništi bos, először 2013-ban jelent meg, később a Filmové příběhy c. kötetbe is bekerült. 2017-ben az író fia, Jan Svěrák a könyv alapján nagysikerű filmet forgatott, melynek forgatókönyvét apa és fia együtt alkotta meg. Az író maga is játszik filmben, az iskolaigazgató-tanító szerepét alapítja. S természetesen a filmre is igaz, amit könyvéről írt: „Én vagyok ez a kisfiú és nem én vagyok. Ez az egész egy mozaik, amelynek néhány köve eredeti, mások pedig pótlások. De önök remélhetőleg nem jönnek rá, melyik melyik.” Az 1936-os születésű Zdeněk Svěrák március 28-án lesz 83 éves.

 

-v-

 

Magyarországi nemzetiségek hangszerei – játék!

Új cseh könyvek

nka

nka

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően 58 darab cseh nyelvű dokumentummal bővült könyvtárunk állománya. A 25 darab könyv, 17 hangoskönyv és 16 DVD mindegyike – a pályázat kiírásának megfelelően – kimondottan a nyelvtanulást segítik elő.

A könyveknél elsősorban a nyelvkönyvekre koncentráltunk. Hét cseh nyelvkönyvet sikerült beszereznünk, természetesen a hozzájuk tartozó munkafüzettel, illetve hangzóanyaggal együtt.  Ilyenek például: Czech Express 1 , Czech Express 2 , Česky, prosím 1 , Nebojte se češtiny. Ezen felül a cseh tankönyvpiacról is válogattunk, mégpedig a cseh nyelvi, illetve nyelvtani ismereteket alap-, de főképp közép- és felsőfokon összefoglaló kiadványokat és tesztkönyveket. Például: Český jazyk v kostce , Odmaturuj z českého jazyka , Přehled základní české gramatiky pro zahraniční studenty , Testy z českého jazyka 2009. A nyelvtanulás fontos segédeszközei a különböző nyelvi szótárak:  szinonima , szleng , nyelvi klisé és a kézikönyvek:  frazeológia , kiejtés. Egyetemisták bizonyára haszonnal forgatják majd azt a két tanulmánykötetet is, amely a mai cseh nyelvkultúrát (Kultura a struktura českého jazyka), illetve az aktuális és érdekes nyelvi jelenségeket mutatják be (Každý den s češtinou), valamint a CD-ROM-ot is tartalmazó Hrabal-szótárt. Tovább »

Angol nyelvű hangoskönyvek NCA alapítványi pályázatból

logo

logo

Az Idegennyelvű Könyvtár szakmai tevékenységét, szolgáltatásait, rendezvényeit, gyűjteményének bővítését támogató „Hogy az idegen nyelv ne legyen idegen” Alapítvány sikeresen pályázott angol nyelvű hangoskönyvek beszerzésére a Nemzeti Civil Alapprogram által meghirdetett pályázaton.

A könyvtár gyűjtőkörében központi helyet foglal el a kortárs angol szépirodalom. Az alábbi angol nyelvű hangoskönyvek színészek által felolvasott irodalmi művek, teljes szövegek. Angol nyelvet tanulóknak, kortárs angol nyelvű szépirodalmat kedvelőknek, valamint vakoknak és gyengénlátóknak ajánljuk őket. Tovább »

Fülbevaló – új angol hangoskönyvek

Öt új angol nyelvű hangoskönyvet ajánlunk figyelmükbe

Öt új angol nyelvű hangoskönyvet ajánlunk figyelmükbe

A hangoskönyvkiadás története sokak szerint a nagyvárosi létformához kötődik: a beszélő könyvek megjelenése az időhiánynak illetve a rengeteg utazással töltött időnek köszönhető. Az irodalomkedvelő kamionsofőrök legendáján túl tudjuk, hogy az Egyesült Államokban a múlt század közepén indult útjára az a program, amely vakok számára dolgozta fel a legfontosabb olvasmányokat hanganyag formájában. A hangoskönyvek kiadása az 1980-as évektől kezdve egyre jobb üzletnek bizonyult.

A hangoskönyvpiacon leggyakoribb a nyomtatott könyvhöz kiadott hangos változat, ez sokszor az adott mű rövidített változata.

Egyre több műfajt találunk a hangoskönyvek között: az APA (Audiobook Publishing Association) által meghirdetett versenyen (Az év legjobb hangoskönyve) az irodalom mellett non-fiction és gyermekkönyv kategória is szerepelt. Legnagyobb számban azonban szépirodalmat adnak ki.
Az irodalmi hangoskönyv nem helyettesíti az eredeti, nyomtatott szöveget, annak egyfajta adaptációja, azaz tolmácsolása és értelmezése.

Legújabb angol nyelvű hangoskönyveink színészek által felolvasott irodalmi művek, teljes szövegek. Angol nyelvet tanulóknak, kortárs angol nyelvű szépirodalmat kedvelőknek ajánlom őket és mindenkinek, aki az élő szó, a felolvasott, elmondott történet varázsára vágyik.

Új angol hangoskönyvek az OIK-ban

Tovább »

100 i więcej godzin słuchania literatury pięknej

Állományunkba új lengyel nyelvű hangoskönyvek kerültek – méghozzá nem is kevés! A lengyel irodalom rajongói több, mint száz órányi hangfelvételből csemegézhetnek. Ajánlók (lengyel nyelven, Sutáné Zielińska Elżbieta összeállításában) és linkek alább.

Edward Stachura : Cała jaskrawość
Czyta: Daniel Olbrychski

pl1Autor: Edward Stachura (Wikipedia, republika.pl)
Aktor: Daniel Olbrychski (Wikipedia, culture.pl)

W latach sześćdziesiątych Stachura przyjechał do Łazieńca z Wincentym Różańskim, przyjacielem-poetą. Zatrzymali się na dwa miesiące u Marii Potęgowej, ciotki Edwarda. Pracowali w Ciechocinku przy oczyszczaniu basenu. W oparciu o te wydarzenia powstała pierwsza powieść Stachury, o której napisał w liście do Różańskiego: “Kończę powoli »Całą jaskrawość« Kochany i będziesz na pewno zadowolony. Niesamowicie tam sobie żyjemy. Uroczyście. Solennie. Wszystko, co robimy tam, jest niesamowicie uroczyste. Najdrobniejsza rzecz. W natchnieniu tam sobie żyjemy nieustającym, tak jak powinno być”.
I rzeczywiście, można powiedzieć, że powieść ta jest przesłaniem Sachury, wskazującym, jak powinno być. Jak powinno się żyć – w natchnieniu, że się żyje, dostrzegając “całą nędzę i całą wielkość”, a oprócz tego i całą śmieszność (bo jest to, o czym się często zapomina, powieść jednocześnie bardzo poważna i bardzo zabawna), przeżywając wszystko w pełni i walcząc nieustannie ze śmiercią. By w ten sposób dostąpić całej jaskrawości.

Źródło »
Tovább »

Karácsonyra ajánljuk

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a karácsony… 🙂 És a tavalyi évhez hasonlóan a Zeneműtár idén is összeállított egy ajánlólistát a legszebb és leghangulatosabb ünnepi zenékből.

Van itt jazz és világzene, minden század zenéiből néhány, népzene és DVD is – minden műnem szerelmese találhat valamit, ami kedvére való!

A Zeneműtár ajánlója megtekinthető erre a linkre kattintva (vagy letöltvető Excel-táblázatban ide kattintva), maguk a művek pedig természetesen hozzáférhetők a könyvtárban!

Itt a nyár!, avagy kánikulára ajánljuk

Legtöbbünk útra készül vagy éppen úton van, de az is lehet, hogy egy hűs szobában otthonában piheni ki az idei év fáradalmait. Közben tervezgeti a jövőt, rendszerezi a feladatokat. Mindenkinek jár egy kis kikapcsolódás s mindenkinek más hoz megnyugvást, feltöltődést.
Van, aki forrón szereti: szenvedélyeket hajszol, szerelmeket fal, hősszerelmes bőrébe bújik…
Van, aki múltba réved: régi korokat idéz, nosztalgiázik, azonosulást keres…
Van, aki lelkiismeretfurdalástól gyötörve az elhalasztott vizsgák, feladatok rémképével küzd…
Van, aki nem tud kiengedni: nyáron is az intellektuális örömöket kergeti s folyamatosan képezi önmagát…

Kedves Olvasónk!

Ha bármelyik ráillik Önre, akkor Ön a mi emberünk!
Könyvtárosaink ajánlata azoknak szól, akik a világirodalom színes palettájából a legnemesebb, legegyedibb ecsetvonásokat szeretnék a legváltozatosabb formában magukévá tenni a kánikula idején is.
Kérjük, tekintse meg kínálatunkat s élvezze a nyarat könyvtárunk segítségével!
Az összeállítás – a készlet erejéig – a könyvkiválasztó térben található az első emeleten.

Sóron Ildikó, az olvasószolgálat vezetője

Tovább »

Korábban »