Webajánló : Kávészünet

Egy nap Dantéval

2021 szeptemberében Dante halálának 700. évfordulójáról emlékeznek meg Olaszországban. Az ünnepségsorozat kapcsán az olasz kormány felkarolta Paolo di Stefano író, újságíró kezdeményezését, mely a Corriere della Sera hasábjain jelent meg, és március 25-ét már idén Dante Alighieri, a legnagyobb olasz költő napjának nyilvánította.

Dante fő műve, a Színjáték – eredetiben Commedia –, melyet Boccaccio illetett először az „isteni” jelzővel, a költő vándorútját írja le a túlvilág három birodalmában: a Pokolban, a Purgatóriumban és a Paradicsomban. A mű első soraiból tudjuk, hogy Dante „az emberélet útjának felén” – 35 éves korában, tehát 1300 tavaszán, még pontosabban: nagycsütörtök éjjelén – tér le az „igaz útról” a „nagy, sötétlő erdőben” járva; a megemlékezés napjául választott március 25-i dátum tehát az Isteni Színjátékban leírt túlvilági utazás kezdetét jelöli.
Tovább »

Online előfizetéses folyóirataink

Első mondatok

Érdekes dologra bukkantam a blogvilágban (habár hónapok óta működik, de ugye egy újszülöttnek…). Egy blog könyvek első mondatait gyűjti. Nem tudom, ki és mennyire hajlamos olvasnivalót választani az első mondat alapján, mindenesetre végigolvasva a bejegyzéseket elég érdekes élménynek tűnik ahhoz, hogy megosszam egy rövidke bejegyzés erejéig.

Mert például ugye ki tudna ellenállni az alábbi felütésnek:

Zacsínam túto knyizsecsku.

(Závada Pál – Jadviga párnája)

Hasznos, vagy sem – mindenképpen érdekes látni, hogy mennyiféleképp el lehet kezdeni egy könyvet. Pár hónap késéssel ugyan, de megtaláltam a blogot, találkozásunk elkerülhetetlen volt, mondhatni

Előbb vagy utóbb, mindenképpen bekövetkezett volna.

(A. C. Clarke – Randevú a Rámával)

Tovább az “Első mondat” blogra »

25 forrás – online könyvek

Lehetetlen ingyenesen elérhető könyveket találni a világhálón? Gondold át újra! Rengeteg online könyvtár kínál ingyenes könyveket – szép- és szakirodalmat egyaránt. Íme a legjobb 25 weboldal listája.

Ezzel a bevezetővel indul az EduChoices válogatása, ahol az érdeklődők megtalálják a szerkesztők által a legjobbnak ítélt 25 ingyenes forrás linkjét és rövid ismertetőjét. A klasszikusoktól a kortársakig, a regénytől a szakkönyvekig itt ki-ki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő olvasnivalót. A könyvek többsége angol nyelvű, ahogyan maga a cikk is.

Forrás:

Neid – Online regény Elfriede Jelinek-től

Németül beszélők (és persze olvasók bizonyára örömmel hallják, hogy Elfriede Jelinek “Neid” című regénye online olvasható – azaz a Neid (Irígység) egy “Internetroman”, ami amellett, hogy szép és jó, még jól is hangzik. 🙂

A mű nem fog megjelenni nyomtatásban és mű egy évig nem is idézhető – tekintve, hogy az írónő nyilatkozata szerint még várhatók változások és módosítások a szövegben. Sőt! Jelinek maga bátorítja olvasóit, hogy korrigálják a hibákat, illetve írják át a hibás(nak ható) mondatokat. Persze kérdéses, hogy hány amatőrnek lesz majd mersze belekontárkodni az írónő legújabb művébe.

A majd’ 400 oldalnak megfelelő terjedelmű regény teljes egészében elolvasható Jelinek honlapján (Aktuelles menüpont).

Megjegyzés: angolul tudók sem maradnak ám hoppon! Cory Doctorow science-fiction író (nem mellesleg a BoingBoing című online tech-magazin társszerkesztője) összes írását közzétette a weben, így azok ingyenesen letölthetők és olvashatók. Lelkes amatőrök is írnak webregényeket, én (Ádám) például rendszeres olvasója vagyok Jo Berry “Nones” című fantasy-jének. És még biztosan akadnak szép számmal, úgyhogy hozzászólásban várjuk mindenkitől az online regények címeit.

“Hallhatatlan” kvíz

A Hallatlan Közhasznú Nonprofit Alapítvány honlapjára felkerült egy érdekes kvízjáték. Egy úriember jelnyelven szavakat mutat szájmozgással kísérve rövid kis videókon, a játékosnak pedig négy szó közül kell kiválasztania, hogy szerinte melyik látható a videón.

A kvíz inditásakor a játékos kiválaszthatja a kvízben szereplő jelek (kérdések) számát (5, 10, 15, 20, 25 vagy 30 jel) és a jelek kategóriáját (pl. “állatok”, “növények”, “család”, “orvosnál” stb.). A játék érdekes lehet mindazoknak, akik szeretnék próbára tenni magukat, ismerkednének a jelbeszéddel, vagy egyszerűen csak szeretnek játszani – ráadásul három nyelven érhető el:

Az oldal egyébként lehetőséget ad nem csak a játékra, de a tanulásra is: az érdeklődő témakörökre bontva ismerkedhet meg a jelnyelv alapjaival, videók segítségével, amelyekhez kísérőszöveg is tartozik. Így a tanulni vágyók nem csak a kézjeleket sajátíthatják el, de azok összetételét is (pl. az “állatkert” szó kézjele az “állat” és a “terület” szavak kézjeleiből áll össze).

(Tartozom egy vallomással. Az előbb 100%-os eredményt értem el a kvízen, de a kézjelekre alig figyeltem, sokkal inkább a szájmozgásra. Ez azonban nem fog elrettenteni: újra megpróbálom és ezúttal a kézjelek alapján fogom kikövetkeztetni a szavakat…)

Böngész: Adalékok Ellis-hez

Ahogy azt a múltkor írtam, az idei Könyvfesztivál díszvendége Bret Easton Ellis lesz.

Kolléganőmmel ehhez találtunk még pár hírt, a bővebb tájékoztatás jegyében.

Április 24-27 között én egy igazi fanatikus rajongóként fogom követni kedvenc amerikai írómat, az Amerikai Psychóval híressé vált Bret Easton Ellist, aki a jubileumi, XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz.

A teljes cikk a KönyvesBlogon >>>

[Zentai Péter László] A díszvendégről szólva kiemelte: a 44 éves Bret Easton Ellis, az Amerikai psycho szerzője az első olyan alkotó, aki amellett, hogy a világ egyik legjegyzettebb alkotója, a fiatalabb korosztályt képviseli. Zentai Péter László hozzátette, hogy a moralista-nihillista íróként számon tartott szerző az első észak-amerikai díszvendége a könyves seregszemlének.

A teljes cikk a FigyelőNet-en >>>

Az április 24-27 között megrendezésre kerülő jubileumi, XV. könyves mustrán, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon idén is illusztris vendéget köszönthetünk.

 A teljes cikk a litera.hu-n >>>

Böngész: multifunkciós szótárprogram – ingyen

A techline.hu oldalon bukkantam az alábbi hírre:

50 szótár – egyetlen ingyenes programban

Szótárprogram annyi van, mint égen a csillag. Ingyenes szótárprogram már kevesebb. Olyan pedig, amelyet tetszőleges adatbázisokkal is bővíthetünk és emellett több mint 50 sajáttal büszkélkedhet, nos, olyan csak egy van.
Ez az egy viszont kétségkívül nagyon jó. Maga az ötlet persze nem korszakalkotó, volt már próbálkozás régebben is bővíthető szótárakkal vagy cserélhető adatbázisokat használó szótárprogramokkal. A Jómagam (nem, nem én, hanem a fejlesztő) által megálmodott változat ezekhez képest egy óriási előnnyel rendelkezik: működik.
Sőt, működik és fejlődik. Immár a 8.4-es verziónál tart maga a keret, és szótár-adatbázisból is egyre több van hozzá. A program teljesen ingyenes, de azért egy ingyenes online regisztrációt érdemes elvégezni, bár nem kötelező.

A JGL Szótár tehát valójában egy ingyenes adatbázis-kezelő, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy elektronikus szótárakat vagy éppen enciklopédiákat használjunk vele, a lehet legegyszerűbb módon.
Amikor letöltjük a programot az internetről, kapunk vele 64 adatbázist is. Elsősorban persze mindenki a hagyományos szótárakat keresi, íme: angol – magyar kisszótár, angol – magyar nagyszótár, angol – óangol, angol – olasz kisszótár, angol – portugál kisszótár, angol – spanyol kisszótár, cigány – magyar szótár, francia – magyar szótár, indonéz – magyar kisszótár, latin – magyar szótár, német – magyar szótár, sumér – magyar kisszótár, szlovák – magyar szótár.
Ezek, úgymond, az alapok. Vannak azonban nyalánkságok is, mint például a tünde – magyar és gaould – magyar szótár is. Óriási! […]

Olvassa el a teljes cikket és próbálja ki bátran a programot – én megtettem, érdemes!

Link a teljes cikkhez

Böngész: Doris Lessing

A Böngész ezen írása az idei irodalmi Nobel-díjasról, Doris Lessingről ajánl írásokat.

Doris Lessing – az antifeminista feminista író

Doris Lessing feminista ikonfigura. Nőíró, aki az 1950-es évek óta sokat írt nőkről, alkotó, válságba került, rossz házasságban élő vagy az önállóságot kedvelő, és alkalmasint sok erőfeszítéssel meg is valósító nőkről: így lett erős nőfiguráival sokat idézett feminista szerző a regényszerzők és karakterek maszkulin világában.

A teljes cikk az ES-en >>>

Doris Lessing 2007 irodalmi Nobel-díjasa – Az írónő életrajza és művei

Az idei irodalmi Nobel-díjat Doris Lessing kapta. Az 1919-ben született, regényeiben a feminizmus kérdéskörét is érintő írónő életéről szóló cikkünket olvashatják (a cikk az írónő hivatalos honlapja alapján készült).

A teljes cikk a Literán >>>

A világ Kasszandrája – Brit írónő a Nobel-díjas

Bajban vannak az irodalmi lapok és kulturális rovatok, hiszen olyan író kapta a díjat, aki Magyarországon alig ismert. Doris Lessing hatalmas életművét összesen három kötet képviseli nálunk: 1956-ban jelent meg egy elbeszéléskötete Eldorádó címmel, 1972-ben egy regénye, A fű dalol, majd 1995-ben egy kisregénye, Az ötödik gyerek. Magyarországi visszhangja pedig még csekélyebb: Sarbu Aladárnak A fű dalolhoz írt előszaván, Sándor Beátának két éve az Élet és Irodalomban megjelent cikkén és Bényei Tamás monográfiája (Az ártatlan ország) egy rövid részletén kívül nemigen esett róla szó.

A teljes cikk a Népszabadság Online-on >>>

A megalkuvást és az alárendeltséget választja – Doris Lessing-portré

Sokak meglepetésére 2007-ben Doris Lessing, angol írónő kapta az irodalmi Nobel-díjat. Nem jöttek be a számítások, míg a legtöbben – köztük mi is – Philip Rothra, Haruki Murakamira, vagy Margaret Atwoodra számítottak, a svéd akadémia idén is meglepetést okozott Lessing díjazásával.

A teljes cikk a KönyvesBlogon >>>

Doris Lessing művei az OIK állományában >>>

A Böngész cikkeit Nagy Magdolna válogatta.

Böngész: Kultúr/Program

“Böngész” című (ezzel az ajánlóval induló) rovatunkban érdekes írásokat, kulturális híreket, programokat szeretnénk Önnek ajánlani – remélhetőleg sikerrel.

Program: Frankfurti Kulturális Napok Budapesten

Október 26-27-28-ra Frankfurt Budapestre költözik. A Majna-parti város főpolgármester asszonya és kulturális tanácsosa írók, könyvkiadók, egy építészeti szakember, egy jazz-zenész, egy fotókiállítás és frankfurti dallamok kíséretében érkezik látogatóba testvérvárosához.

A teljes cikk a Kultura.hu-n >>>

Könyvtárak világa: Babás siker a Nagy Olvashow-n

Tíz napig tartott, és a vártnál is nagyobb sikerrel zárult a Nagy Olvashow. Élve a babaolvasójegy kínálta új lehetőséggel, országszerte több ezer baba vált könyvtárlátogatóvá. Az akcióhoz csatlakozott mintegy félszáz könyvtár több tízezer emberhez vitte közelebb az olvasás szeretetét, és tette élményszerűvé a könyvtárak látogatását, bizonyítva ezzel, hogy ezek az intézmények többek egyszerű könyvraktáraknál.

A teljes cikk a Kultura.hu-n >>>

Irodalom: Megvan az idei Booker-díjas regény – Anne Enright-é az elismerés

Az 50 000 font pénzjutalommal és hatalmas nemzetközi publicitással járó elismerést az idei évben Anne Enright kapta meg The Gathering című regényéért az október 16-án este tíztől a Guildhallíban megrendezett díszünnepség és vacsora keretében. Az eseményt közvetítette a BBC is.

A teljes cikk a Literán >>>
Anne Enright művei az OIK-ban >>>

A Böngész cikkeit Nagy Magdolna válogatta.

Korábban »