Rendezvények : Kávészünet

Nemzetközi Könyvajándékozó Nap – február 14.

A közelgő Nemzetközi Könyvajándékozó Nap alkalmából  február 14-én beiratkozási akcióval kedveskedünk Olvasóinknak! 
Részletek a plakáton!

OIK Nyílt Nap 2018

Nagyításhoz kattintson a képre

Nagyításhoz kattintson a képre

 

Nyelvek Európai Napjához kapcsolódóan idén is színes programokkal várjuk az érdeklődőket az OIK Nyílt Napján, 2018. szeptember 28-án, pénteken 10:00-22:00 között.

Dobókockás beiratkozási akcióval is várjuk régi és újonnan beiratkozó olvasóinkat:  a beiratkozás árából annyiszor 10% kedvezményt kapnak, amennyit a dobókockával dobnak.

Épületséták indulási időpontja: 11 óra, 14 óra, 15 óra
Raktári körséta
Nézzen körül raktárainkban! Bepillantást nyerhet könyvtárunk ritkán látott és ezért kívülálló számára talán titkokkal övezett részébe. A Nyílt Napon a földszinti nagy tömörraktárban kollégáink vezetésével megmutatjuk, honnan és milyen úton kerülnek az olvasók kezébe a kért könyvek, folyóiratok. A raktárban könyvkiállítás is megtekinthető különleges dokumentumainkból.
Könyvtártúra
Szívesen megismerkedne könyvtárunkkal és az intézmény szolgáltatásaival? Vegyen részt Könyvtári Sétánkon!
Filléres könyvvásár
Válogasson az idegen nyelvű könyvek és folyóiratok közül akár 100 forintért! A befolyt összegből könyvtárunk állományát gyarapítjuk, az olvasói beszerzési javaslatok alapján!

Magyarországi nemzetiségek hangszerei – játék!

Nemzetiségkutatás és helytörténet 2. – Szakmai digitalizálási konferencia

Nemzetiségkutatás és helytörténet 2.
Szakmai digitalizálási konferencia az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Liebhauser János

2018. április 21-én rendezte meg az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) Nemzetiségkutatás és helytörténet 2. Szellemi-kulturális kincsek, könyvtári dokumentumok és digitalizálás címmel konferenciáját, melynek feladata az volt, hogy a ma a könyvtárszakmát érintő egyik legfontosabb kérdésről, a digitalizálásról beszéljen és folytasson szakmai vitát. Az OIK országos irodalmi, nyelvészeti, zenei, valamint nemzetiségi szakkönyvtár, és a nemzetiségi szak-és szépirodalom gyűjtőhelye. Éppen ezért könyvtárunk számára kiemelten fontos, hogy a közgyűjteményi digitalizálási stratégia megvalósításában részt vegyen. A sok helyen még gyerekcipőben járó digitalizálás kapcsán felmerülő problémákról, kezdeti nehézségekről, sikerekről és tapasztalatokról való párbeszédre adott lehetőséget e konferencia. A meghívott vendégek és előadók a megyei-és szakkönyvtárak igazgatói és digitalizálással foglalkozó szakemberei közül kerültek ki. Tovább »

„Lipcse olvas” – Könyvvásár március 15. és 18. között

A Lipcsei Könyvvásár

„Lipcse egyszerűen egy élmény. Hol máshol mutatják be ilyen élénken az újdonságokat? Hol válik ennyire közvetlenül élhetővé az irodalom?” Tovább »

Internet Fiesta 2017

Az idei Internet Fiesta keretében két programot is ajánlunk könyvtárunkban.

Internet Fiesta 2017

Internet Fiesta 2017

1956-os kiállítás

1956-os kiállítás

1956-os kiállítás

Kedves Olvasóink!

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmával október 24-én és 25-én kétnapos rendezvényünk lesz. Az eseményre készülve, gyűjteményünk ’56-os témájú – magyar és idegen nyelvű – dokumentumaiból készítettünk reprezentatív kiállítást, amely intézményünk tárlóiban (az Olvasóterem előtt és a Rendezvényteremben) tekinthető meg november 24-ig.

Mindenkit szeretettel várunk könyvtárunkban!

Az OIK 12. Nyílt Napja a Nyelvek Európai Napján

Szeretettel várunk minden érdeklődőt szeptember 26-án, hétfőn a Nyílt Napunkon! Egész nap érdekes, ingyenes programok, jótékonysági büfé, filléres könyvvásár, meglepetések!

A részletes program megtalálható honlapunkon.

OIK Nyílt Nap 2016

OIK Nyílt Nap 2016

A nyelvi akadály – nem akadály / könyvkiállítás

A nyelvi akadály - nem akadály / könyvkiállítás

A nyelvi akadály – nem akadály / könyvkiállítás

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár

A nyelvi akadály – nem akadály

középpontban a műfordítás

című könyvkiállítással kapcsolódik a

XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz  (2016. április 21–24), melynek  díszvendége a Szlovák Köztársaság.

A kiállítás betekintést nyújt a könyvtár szlovák-magyar és magyar-szlovák MŰFORDÍTÁS IRODALMÁNAK gyűjteményrészébe.

Az OIK gyűjtökörébe tartozik – egyebek mellett – a kortárs és a klasszikus szépirodalom magyar fordításban, valamint a magyar szépirodalom idegen nyelven.

A könyvtár tereiben elhelyezett tárlókban az Országos Idegennyelvű Könyvtár állományában őrzött dokumentumokból 178 kötet kapott helyet.

A kiállítás  április 30-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár, V. kerület Budapest, Molnár utca 11.

Szlovák irodalom magyar nyelven az OIK gyűjteményében

Magyar irodalom szlovák nyelven az OIK gyűjteményében

Író-olvasó találkozó Szerhij Zsadannal az OIK-ban

Жадан: Якщо ти чесно робиш свою справу, то є
шанс, що щось можна буде змінити.
(Zsadan: Ha becsületesen végzed a munkádat, akkor van
esély, hogy valamit meglehet változtatni.)

November 24-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban Szerhij Zsadan kortárs ukrán költő, prózaíró, műfordító és közéleti személyiség irodalmi estje került megrendezésre.

Jobbra Szerhij Zsadan

Jobbra Szerhij Zsadan

Szerhij Zsadan Ukrajna irodalmi életének aktív szervezője, és számos multimédiás projekt résztvevője. Műveit több rangos ukrán és nemzetközi irodalmi díjjal tüntették ki, többek között 2014-ben Brücke Berlin díjjal a Die Erfindung des Jazz im Donbass (ukránul Voroshilovhrad) c. regényért, 2015-ben pedig a Mezopotámia című könyve a lengyel Angelus Közép-Európai Irodalmi Díj nyertese lett. Műveit már számos nyelvre lefordították, magyarul eddig a Depeche Mode, és Vorosilovgrád c. regényei jelentek meg Körner Gábor fordításában, az Európa Könyvkiadó gondozásában. Tovább »

Korábban »