3+1 adventi olvasmány : Kávészünet

3+1 adventi olvasmány

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. Az advent szó jelentése „eljövetel” és a ráhangolódás, lelki megtisztulás, készülődés időszaka.
Nemcsak a lakást érdemes kitakarítani, feldíszíteni, az olvasó léleknek sem árt egy kis lassulás, vagy éppen stresszoldás, amivel egy-egy jól megválasztott olvasmány jár.

Szubjektív ajánlómban pár olyan művet javaslok elővenni, kölcsönözni, melyeket az elmúlt években, vagy akár idén vettem kézbe.

„A könyvek először nehezen nyíltak ki. Mintha a mondatokat vastag kéreg fedte volna, s ez a kéreg nehezen pattogzott fel. De ahol a kéreg lepattant, ott lüktetett valami, valami titokzatos mélység vagy puha értelem.”

Fekete István novelláit méltatlanul feledjük, kevesen és keveset olvassuk, holott éppoly varázslatos rövidebb írásainak világa, mint a méltán népszerű ifjúsági vagy gyermekirodalmi műveinek valósága. A legtöbb elbeszélésében ismerős alakok bukkannak fel, hiszen Matula karaktere több novellájában is szerepel, csak éppen más néven vagy nem annyira kidolgozott jellemként. 44 elbeszélést tartalmaz a kötet, amely tavasztól télig, karácsonyig mesél a szerző szülőfalujáról.
A Karácsonyi látogatók elérhető a katalógusunkban ITT.

Aki további Fekete István novelláskötetet szeretne olvasni, annak jó szívvel tudom ajánlani a Tíz szál gyertya című művét, de a Régi karácsony téli elbeszélései is kitűnőek. Sajnos ezek a könyvek nem találhatóak meg könyvtárunkban, de beiratkozott olvasóinknak ingyenes a könyvtárközi kölcsönzés.

A Noran Kiadó 2001-ben jelentetett meg egy karácsonyi novelláskötetet. Az elmúlt század nagy magyar íróinak műveiből készült a válogatás, amelynek számos darabja hasonló tematikus válogatásban még sohasem szerepelt.

A szerzők között találjuk Babits Mihályt, Bíró Lajost, Bródy Sándort, Déry Tibort, Füst Milánt, Hunyady Sándort, Kosztolányi Dezsőt, Kaffka Margitot, Lovik Károlyt, Móricz Zsigmondot, Török Gyulát.
A Karácsonyi ajándék katalógusunkban ITT érhető el.

Nemrég került könyvtárunkba a Harmat Kiadó tavalyi karácsonyi válogatása, amely kötet a szépsége mellett azért is figyelemre méltó, mert igen rövid és vegyes műfajú elbeszéléseket tartalmaz. Váltakozva vannak benne ismerős és ismeretlen, de kiszámítható történetek, olyan népszerű írók tollából, mint Charles Dickens, Lucy Maud Montgomery, Louisa May Alcott vagy O. Henry.

A kötetben található novellák és elbeszélések egy része most először jelent meg magyarul, a címadó Philip Van Doren Stern-írás pedig Az élet csoda szép című film alapjául szolgált.
Nekem őszintén Henry van Dyke: A negyedik napkeleti bölcs című elbeszélése tetszett, az egy varázslatos keleti monda, kissé hasonlít az Ezeregyéjszaka meséire.
A legnagyobb ajándék a katalógusunkban ITT található meg.

Ha pedig a külsőt, szépséget tekintjük mérvadónak, a Helikon Kiadó Agatha Christie válogatása viszi el a fődíjat. Meglepő módon a keményfedeles kötet nagyon könnyű könyv, és 13 karácsonyi történetet tartalmaz. Jó, kiegyensúlyozott válogatás, felbukkan benne Miss Marple, Hercule Poirot, Tommy és Tuppence, Parker Pyne, sőt a kevésbé ismert AC karakterek is, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite.

A kötet legérdekesebb elbeszélése a sokat emlegetett Poirot baklövés története, Poirot egyetlen olyan esete, amikor elbukott, amikor nem az volt a gyilkos, akire ő gondolt.
Agatha Christie rajongóknak már ezért is érdemes elolvasni a kötetet, de azoknak is bátran ajánlom, akik még nem olvastak a krimi királynőjétől, tökéletes kikapcsolódás egy bögre meleg tea, kakaó vagy kávé mellé.

Az Adventi krimik ITT érhető el katalógusunkban, de ha éppen kölcsönzés alatt van, akkor lelkesen ajánlom helyette A karácsonyi puding esetét (LINK), vagy a Karácsonyi krimiket (LINK), esetleg Hercule Poirot karácsonyát (LINK).

Könyvtárunk Moly oldalán további karácsonyi, adventi könyveket találhatnak, a dokumentumokhoz mellékeljük a katalóguslinket, amelyen elérhetőek, előjegyezhetőek:
https://moly.hu/polcok/adventi-karacsonyi-ajanlopolc

Czene Mariann

(képek forrása:

https://bit.ly/3lLp7Y4

https://bit.ly/3DIqtJc

https://bit.ly/3pDKls9

https://bit.ly/3oEefxd)

Vélemények

Hozzászólás küldése