110 éve : Kávészünet

110 éve

Alfred Nobel

Alfred Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat kiérdemli.

A Nobel-díjra jelölés évről évre a szakmai szervezetek vezetői, akadémikusok, tudósok felkérése alapján történik

Mivel a végrendelet egyes kitételei pontosításra szorultak, a díjosztó intézmények felkérték a svéd uralkodót, hogy foglalkozzon a kérdéssel; így jelent meg 1901-ben a Nobel Alapítvány szabályzata. Az irodalmi Nobel–díjat illetően a következő értelmező kiegészítések kerültek be:

 • A szépirodalmi alkotásokon kívül az irodalom kategóriában díjazhatók más írásművek is, „amelyek formai és ábrázolási szempontból irodalmi értékkel bírnak”.
 • Nemcsak az „elmúlt esztendőben született” munkák díjazhatóak, hanem azok is, amelyeknek a „jelentősége a legutóbbi években vált nyilvánvalóvá”.
 • A díj megosztható két, önmagában is díjazásra érdemes mű között.
 • Lehetőség van a posztumusz kitüntetésre, ha a jelölt meghal, mielőtt a díjat átvette volna.
 • Lehetőség van arra, hogy az adott évi díjat ne osszák ki, ebben az esetben az összeget tőkésítik.

A szabályzat rendelkezik arról, hogy az akadémia munkájának segítésére egy három-öt főnyi Nobel Bizottságot állítsanak fel. A bizottság feladata a jelöltek véleményezése szakmai szempontból.

A Nobel-díj megszerzése nem egyszerű:

 • csak konkrét teljesítményt, nem életművet díjaznak
 • a jelölt csak életében kaphatja meg
 • a tudományok és az irodalom díjazottjai csak magánszemélyek lehetnek
 • a békedíjat szervezetek is megkaphatják
Az irodalmi Nobel-díj érméje

Irodalmi Nobel-díjra például a közhiedelemmel ellentétben nem szervezetek, hanem személyek: akadémikusok, egyetemi professzorok, szerzői szervezetek elnökei jelölhetik pályatársaikat. Nem csak az egyes jelöltek személyét illetően van titoktartási kötelezettségük a jelölőknek, hanem azt sem árulhatják el, hogy őket megkereste a díj odaítéléséről döntő bizottság. A Nobel-díjak jelölésével és odaítélésével kapcsolatos dokumentumok archívuma kereken ötven évig nem kutatható.

Ma, 2011-ben azt tudhatjuk bizonyosan, hogy 1961 előtt kik voltak a jelöltek és a jelölők. Minden más olyan hír, ami például a Nobel-díjat el nem nyert kortárs tudósok, vagy írók jelöléséről szól, ellenőrizhetetlen.

szerk. Madarász Katalin

 

Vélemények

Egy hozzászólás van ehhez: “110 éve”

 1. bob dylan nobel | - 2016 október 14, péntek, 10:08

  […] akadémizmus szűk és konzervatív kereteiből. a szabályzat szerint, ahogy ezt elég sok helyen idézik: a szépirodalmi alkotásokon kívül az irodalom kategóriában díjazhatók más írásművek […]

Hozzászólás küldése