100 éve született Miguel Delibes (1920-2010) : Kávészünet

100 éve született Miguel Delibes (1920-2010)

Miguel Delibes a 20. századi spanyol irodalom egyik legjelentősebb alakja, pályafutása során számos rangos elismerésben részesült. A Spanyol Királyi Akadémia 1973-ban választotta tagjai közé és irodalmi munkásságáért 1993-ban megkapta a Cervantes-díjat.

Az író korán megmutatkozó művészeti érdeklődése ellenére kereskedelmet és jogot tanult, de később beiratkozott a Valladolidi Iparművészeti Iskolába is. 1941-ben karikaturistaként került az El Norte de Castilla című újsághoz, ahol filmkritikákat is írt, és később szerkesztőként dolgozott. 1958-ban már igazgatóként irányíthatta a lapot, de a cenzúra erősödése miatt hamarosan lemondott erről a feladatról, s teljesen az írásnak szentelte magát. (Már 1948-ban kiadott első regényével – La sombra del ciprés es alargada (A ciprus árnya nyúlánk) elnyerte az egyik legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Nadal-díjat).

Delibes az 1960-as években érte el írói tevékenységének csúcsát. Ekkor jelent meg a Las ratas (A patkányok) és a Cinco horas con Mario (Öt óra Marióval) című regénye, melynek színpadi változata szintén nagy sikert aratott. Számos alkotását filmre vitték, Los santos inocentes (Ártatlanok) című regényéből Mario Camus készített filmet, mely díjat nyert az 1984-es cannes-i filmfesztiválon.

Visszatérő témái a természet szeretete, a gyermekkor, az elesettek iránti részvét. A valladolidi író számára szülőföldje meghatározó élményt jelentett, regényei szinte kizárólag itt játszódnak, és esszéiben, elbeszéléseiben is központi szerepet kap a spanyol nyelv bölcsője, Kasztília (például: Viejas historias de Castilla la Vieja; Régi történetek Ó-Kasztíliából).

1998-ban publikált utolsó regénye, az El hereje (Az eretnek) a legösszetettebb és legambiciózusabb műve, amely hosszú és aprólékos kutatómunkát igényelt. A könyvben a 16. századi Valladolid világát rajzolta meg. Egy bőrkereskedő életét meséli el, aki elfordulva a hivatalos vallástól csatlakozik egy protestáns körhöz. A katolikus író ebben a regényében a tolerancia és a lelkiismereti szabadság mellett áll ki.

Miguel Delibestől eddig egy regény jelent meg magyar nyelven – a Spanyol elbeszélők sorozatban 2008-ban – A patkányok címmel. A kötet fordítója, Pávai Patak Márta a 100. születésnap alkalmából személyes hangú esszében emlékezett meg a valladolidi íróról, mely az alábbi link alatt olvasható.

A szerző művei könyvtárunk katalógusában

M. A.

(A kép forrása: https://bit.ly/35gSWH3)

Vélemények

Hozzászólás küldése