A Georg Büchner–díj kitüntetettje, Jan Wagner : Kávészünet

A Georg Büchner–díj kitüntetettje, Jan Wagner

Jan Wagner

Jan Wagner

Idén a költő Jan Wagner kapta a neves német Georg Büchner–díjat, amelyet munkásságáért érdemelt ki. A díjjal járó 50. 000 euró pénzjutalmat október 28-án vette át Darmstadtban. A zsűri értékelése szerint: „Jan Wagner verseiben összekapcsolódik a játékos nyelvi öröm és a mesteri formalitás, a zenei érzékelhetőség és az intellektuális tömörség. […] Kimeríthetetlen fantáziával és érzékkel teremt pillanatokat az apró és kíváncsi részletek felfedezésével, amelyekben úgy mutatja meg a világot, mintha először látnánk. A költőt ezért a lírai nyelvművészetért jutalmazták, amely egyszerre élesíti az észlelésünket és a gondolkodásunkat.” A szerző így vall munkásságáról: „Meggyőződésem, hogy a jelentéktelenből is születhet vers, amely magában hordozza a legösszetettebb dolgokat.”

A Berlinben élő költő 1971-ben született Hamburgban. Első verseskötete a Probebohrung im Himmel (Próbafúrás az égben) címmel 2001-ben jelent meg. 2015-ben ő nyerte el először költőként a Lipcsei Könyvvásár díját szépirodalom kategóriában a Regentonnenvariationen (Variációk esőhordóra) című verseskötetével.  Esszéíróként és műfordítóként is tevékenykedik.

A Büchner–díj a legjelentősebb német irodalmi díj, melyet Georg Büchner (1813-1837) íróról és természettudósról neveztek el. 1923-ban alapították, és 1951-től vált általános irodalmi díjjá, amellyel a kiváló írókat és írónőket tüntetik ki.

A költő további művei a könyvtár gyűjteményében.

Nógrádi Rita

Vélemények

Hozzászólás küldése