A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Gorączka o świcie

Gorączka o świcie

Gárdos Péter: Hajnali láz

Gárdos Péter forgatókönyvíró, filmrendező első regénye a Hajnali láz, melyben a szülei megismerkedésének nem mindennapi történetét írja le. Ezt a szerelmi történetet maga az élet rendezte, alapját az író szüleinek – Gárdos Miklósnak és Ágnesnek (regénybeli nevén Lilinek) – 1945 szeptemberétől 1946 februárjáig folytatott levelezése képezi.

117 egyforma levéllel kezdődik minden, melyeket a háború után egy Gotland szigeti rehabilitációs kórházból küld Miklós a szintén Svédországban ápolt magyar lányoknak, hogy egyiküket végül feleségül vegye. Élni és szeretni akar, annak ellenére, hogy súlyos tüdőbetegsége miatt orvosa csak hat hónapot jósol neki. Lili egyike azoknak a fiatal nőknek, akik válaszolnak a levélre, de Miklós számára hamarosan ő lesz az egyetlen.

Gárdos Péter csak apja halála után kapta kézbe szülei ötven évig őrzött levelezését. A regény 2010-ben jelent meg először, második kiadása 2015-ben nemzetközi sikert aratott, számos nyelvre lefordították. Újdonságaink közt az eredeti mellett most a lengyel (Gorączka o świcie, Marta Żbikowska ford.) és angol kiadást (Fever at dawn, Szász Erzsébet ford.), valamint a regény alapján készült filmet ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Gárdos Péter művei az OIK-ban.

Beszélgetés Gárdos Ágnessel a Könyves Blogon.

A film előzetese és szerzői ajánló megtekintése.

Kép forrása: a kiadó honlapjáról.

Vélemények

Hozzászólás küldése