A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Natascha Wodin: Mariupolból jött

Natascha Wodin: Mariupolból jött

Ha te láttad volna, amit én láttam.” – Újból és újból visszatérő sorok: mindenekelőtt a szótlan édesanyjának erre az egy, sokszor megismételt mondatára emlékszik vissza az írónő. Amit azonban ez alatt értett az édesanyja, azt magával vitte a sírba. Natascha Wodin Mariupolból jött (Sie kam aus Mariupol) című regényében édesanyja megrendítő sorsát örökíti meg, aki az ukrajnai kikötővárosból, Mariupol-ból származott. Fiatal nőként érte a veszteség nemesi származású családját a sztálinista terror éveiben. Majd 1944-ben kényszermunkára hurcolták a náci Németországba „keleti munkásnak” (Ostarbeiter). Túlélte, azonban megtört és reményvesztetté vált. Olyannyira, hogy tizenegy évvel később egy nyugat-német kisvárosban megfosztotta magát az élettől. „ Gyerekek voltunk, a húgom csak négy, én pedig tízéves, amikor 1956-ban szótlanul egy októberi napon elhagyott minket és nem tért vissza többé.
Az írónő intenzív kutatásokat folytatott, hogy történelmileg hűen, érdekfeszítően és érzékletesen megmutassa nekünk, hogyan hat a történelem az egyén életére. Ezáltal nemcsak az édesanyja sorsát ismerteti meg velünk, hanem millió más emberét is, akik osztoztak a sorsában.
Egy emléket állító munka az írónő saját összeomlásának ellenállásaként: a megmenekülés, amit Natascha Wodin ettől várt, azonban elmaradt. De a bátorság, amivel képes a démonok szemébe nézni, akikkel meg kell küzdenie, magában hordoz valami rendkívül bátorítót.
(Ez év márciusában az írónő könyvét jelölték a Lipcsei Könyvvásár díjára, amit el is nyert.)

Nógrádi Rita

A szerző további művei a könyvtárunk gyűjteményében.

A kép forrása: buchhandel

Vélemények

Hozzászólás küldése