A hét könyve : Kávészünet

A hét könyve

Agatha Christie: Öt kismalac

Agatha Christie: Öt kismalac

Hamarosan véget ér a nyári szünidő, a könyvtár pedig kinyit, nyárbúcsúztató olvasmánynak egy izgalmas krimit ajánlunk .

Agatha Christie: Öt kismalac

„Egy kismalac piacra járt,
Egy kismalac meg otthon ült,
Egy kismalac sok húst evett,
Egy kismalac hoppon maradt,
Egy kismalac meg visított:
Uí, uí, uí, uí,
Mígnem hazaért.”

Ez az angolszász versike adja a Nagy-Britanniában első ízben 1943-ban (Magyarországon pedig 1973-ban) megjelent Öt kismalac című Agatha Christie regény szerkezeti vázát.
A regény jelene előtt 16 évvel megmérgezték a híres-hírhedt festőt, Amyas Crale-t. A szörnyű gyilkossággal az áldozat feleségét, a félénk tekintetű, zárkózott és kiegyensúlyozatlan Caroline Crale-t vádolták meg, akit a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt. Az asszony egy évvel később meghalt a börtönben, de halála előtt levelet írt lányának, melyben azt állítja, hogy ártatlan.
Amyas és Caroline egyetlen árván maradt gyermeke, a per idején öt éves Carla Lemarchant férjhez készül menni, ám előtte szeretné megtudni az igazságot a szüleiről, bármi is legyen az, ezért felkeresi a zseniális belga detektívet, Hercule Poirot-t, aki a teljes igazság kiderítése érdekében elolvassa a rendőrségi aktákat, felkeresi a nyomozást vezető felügyelőt, a védőügyvédet, az ügyészt, a bírót, a szemtanúkat (öt van belőlük, így nyilvánvaló, hogy rájuk utal a cím), elolvassa a korabeli újságokat, és természetesen közben kombinál… sőt, ha kell, hazudik, ha pedig úgy látja jónak, igazat mond.
Egyes vélekedések szerint az Öt kismalac Agatha Christie egyik legjobb regénye, érdemes elolvasni.

A szerző további művei a könyvtárunk gyűjteményében.

További újdonságainkat itt tekintheti meg.

Szerkesztette: Tálos Irén

Vélemények

Hozzászólás küldése