Manuel Alegre kapja a Camões-díjat : Kávészünet

Manuel Alegre kapja a Camões-díjat

Manuel Alegre, a 2017-es Camões-díj nyertese

Manuel Alegre, a 2017-es Camões-díj nyertese

A Camões-díjat 1989-ben alapították portugál és brazil összefogással. A portugál nyelvterület legrangosabb irodalmi elismerését, a 100 000 eurós pénzjuttatással járó díjat 2017-ben a 81 éves költőnek ítélték oda.

Manuel Alegre már első önálló verseskötetével (Praça da Canção, 1965) felhívta magára a kortársak figyelmét.  Következő kötete (O Canto e as Armas, 1967), melynek idén ünnepelték az 50 éves jubileumát, még nagyobb hatást gyakorolt. Nyíltan kritizálta Salazar rendszerét s a gyarmatokért vívott háborút, melyet a fiatal író közelről megtapasztalt, amikor 1962-ben Angolába küldték harcolni. A portugál rezsim luandai börtönében raboskodott félévet, ott írta meg azokat a lázadó hangvételű verseit, amelyeket később Salazar ellenzéke himnuszként énekelt.

Hazatérése után nem sokáig maradt portugál földön. 1964-ben Párizsba emigrált, majd Algériában töltött egy évtizedet. Költeményeit eközben a hazai ellenzék különféle megmozdulásokon adta elő sokszor megzenésített változatban.

A szegfűs forradalom után Lisszabonban telepedett le, bekapcsolódott a  politikai küzdelmekbe, majd újabb versesköteteket adott ki (Nova do Achamento, 1979, Atlântico, 1981, Babilónia, 1983,  Senhora das Tempestades, 1998). Költői munkássága mellett prózai művei is jelentősek: két önéletrajzi ihletésű regénye (Jornada de África, Alma), illetve esszékötete (Arte de Marear).

A költő Alegre erősen kötődik a portugál hagyományokhoz, így a lisszaboni fadóhoz is. Számos megzenésített költeményét a leghíresebb fadóénekesek adták elő, köztük Amália Rodrigues és Carlos de Carmo. Az író gyermekkorában még itt-ott népi románcokat is énekeltek városszerte, amelyeket előszeretettel hallgatott, s nem egyszer meg is tanult.  Alegre azt vallja, a zenének nagy szerepe volt abban, hogy a költészet oly fontossá vált életében. A friss Camões-díjas író példaképei között meg kell említenünk a Lusiadák szerzőjét, akire rendszeresen utal műveiben. Com que Pena: Vinte Sonetos para Camões című kötetének 20 szonettjét is a portugál nemzeti eposz megéneklőjének “dedikálta”.

Manuel Alegre művei az OIK-ban

                                                                                                                     Molnár Anikó

Vélemények

Hozzászólás küldése