Kihirdették a legjobb afrikai novellának járó 2017-es Caine Prize nyertesét : Kávészünet

Kihirdették a legjobb afrikai novellának járó 2017-es Caine Prize nyertesét

The Caine Prize for African Writing

The Caine Prize for African Writing

Július 4-én kihirdették az afrikai novellákat díjazó The Caine Prize for African Writing eredményét. A 10 ezer fonttal járó elismerést  Bushra al-Fadil szudáni író kapta eredetileg arab nyelven írt Hikkayat al-bint allati tarrat asafiraha (The Girl Whose Birds Flew Away) (Történet a lányról, akinek elszálltak a madarai) című regényéért, amelyet Max Smookler fordított le angolra. A zsűri értékelése szerint a történet “a metaforák eszközével, az észlelés módosított, leleményes módszerét használva, és – a Caine Díj történetében először –, rajzok segítségével vizsgálja a szabadság varázsát és az arra leselkedő könyörtelen fenyegetéseket. Bár Bushra al-Fadil ‘Történet a lányról, akinek elszálltak a madarai’ című könyve a klasszikus hagyományok elegyében és születési helyének tájnyelvi kontextusában gyökerezik, a legmodernebb eszközökkel mutatja meg, hogy a mindenünnen fenyegető veszélyben, amikor azok, akikhez fordulunk, nem nyújtanak menedéket, miként válunk előbb lelki száműzöttekké a saját hazánkban, beszorulva a fantázia birodalmába, ahol igyekszünk továbbra is megkapaszkodni valamiféle szabadságban, mígnem végül fizikailag is száműzetésbe kényszerülünk”.

Az elismerést évente egy olyan afrikai író kapja, akinek könyve angolul vagy angolra fordítva jelent meg.  A zsűri idén 22 afrikai ország száznegyvennyolc jelöltjéből választotta ki az öt legesélyesebb szerzőt. A 2000-ben alapított Caine Prize for African Writing – díj Sir Michael Caine, a Booker vállalat és a Booker-díj egykori elnöke nevét viseli, amelyet afrikai írók kapnak egy angolul publikált, az afrikai kultúrát tükröző rövid történetükért.  Minden év júliusában történik meg a győztes bejelentése, amelyet a londoni Senate House könyvtárában rendeznek egy programsorozat utolsó állomásaként

Bushra al-Fadil 1952-ben született Szudánban. Oroszországban doktorált, 1990-ig a Kartúmi Egyetemen oktatott orosz irodalmat. Politikai okok miatt Szaúd-Arábiába emigrált.

 Csóka F. Katalin

Vélemények

Hozzászólás küldése