2014 február : Kávészünet

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

13. Egy zsidó rendőr és egy katolikus pap

A kongresszus nem csak arra adott lehetőséget, hogy az ázsiai országokban kialakított oktatási rendszerekről hallgassunk meg előadásokat, és hogy későre nyúló konferenciákon megvitassuk a nyelvoktatás fejlesztésének a lehetőségeit, hanem különféle egzotikus kirándulásokon is részt vehettünk. Ezáltal jobban megismerhettük a vendéglátó ország turisztikai látványosságait, és mélyebben megismerkedhettünk az itt élő népek életével és kultúrájával.

A nemzetközi találkozó első napján a kongresszusi központ közelében lévő Izraeli Múzeumot látogattuk meg, ahol az ország történetének ismertetésén túl a zsidó állam megalapításának a körülményeit és az új ország felépítésének az első eredményeit is bemutatták. Ezután egy kirándulás következett Jeruzsálem óvárosába, ahol a keresztény és zsidó negyedeket jártuk be közösen, majd végigsétáltunk a Via Dolorosán, és végül a Nyugati falnál lévő ásatások alkalmával feltárt több ezer éves régészeti leleteket is megcsodáltuk. Tovább »

A hét könyve

Amin Maalouf: Taniosz sziklája

Amin Maalouf: Taniosz sziklája

Amin Maalouf: Taniosz sziklája

Egzotikus mese virágzik ki a szemünk előtt; de józanabb olvasatban rácsodálkozhatunk a hatalmi, politikai játszmák törvényszerűségeire is. A valódi meséktől eltérően ebben a történetben a „méltó jutalmát” sem az a szereplő nyeri el, akire feltétlenül számítanánk. Ám a meghökkentő fordulatok közt követve a szereplőket – én mégis az eleve elrendeltség döbbenetét éreztem, rég elfeledett végzetek beteljesülését láttam…

Ezt a regényt tehát első sorban azért ajánlom, mert a hamis hiedelmeimben elbizonytalanított, szemléletváltásra késztetett, egyszerre szólította meg a bennem élő gyereket és felnőttet.

Libanonban (a regény szerzője is libanoni származású) játszódik a cselekmény. Az egyiptomi pasa és a török szultán háborúskodásának idején, a hegyek között eldugott falu lakóiról szól, fölöttük saját sejkjük uralkodik, akiről mindenki tudja, hogy –részben az „első éjszaka jogán” tekintély-alapon, részben pedig személyes vonzerejével- sorra cipeli ágyába a falu lányait és asszonyait. Mégsem kerülheti el az élethosszig tartó megbélyegzést az így fogant Taniosz, a törvénytelen gyerek. Merénylet, emigráció, politikai játszmák, diplomáciai tapintatos lábujjhegyen járás kíséri a fiú életútját. Szerelmes is lesz, persze. Az emigrációból hazatérve pedig súlyos döntések várnak rá…

Bevallom, én mesének olvastam! Történelmi regénynek is olvasható, mert az író fiktív forrásművekkel támasztja alá a falu identitását képző, régi históriákat. Olvassák el önök is!

Molnár Patrik

Egy hónap Münchenben

A csoport

Csoportkép

A tavalyi év nem kis meglepetéssel zárult a számomra. Szerencsés véletlen folytán elnyertem a Goethe Intézet egy hónapos németországi ösztöndíját. Az előzményekről annyit, hogy a budapesti Goethe Intézet ajánlotta fel könyvtárunknak ezt a lehetőséget, és én lettem a boldog kiválasztott. Még ma sem hiszem el, hogy ez megtörtént velem, sőt azt sem, hogy már ilyen hamar el is telt az az egy hónap. Olyannak tűnt, mint egy álom. Hiszen, nekem ez volt életem első egyedüli külföldön való kint tartózkodása. Korábban tanultam már németet, és középfokú nyelvvizsgát is tettem belőle, de sajnos nem igazán használtam napi szinten a nyelvet, így sokat felejtettem. Előzetes egyeztetés után Münchent választottam ki a felsorolt német városok közül. Több érv is szólt emellett, de elsősorban az, hogy viszonylag könnyen megközelíthető, sőt közvetlen vonattal elérhető Budapestről. Tovább »

A hét könyve

Új olasz nyelvkönyvek

Új olasz nyelvkönyvek

Új olasz könyvek nyelvtanulóknak és nyelvtanároknak

Némiképp rendhagyó módon e heti ajánlókban nem szépirodalmi alkotást mutatunk be, hanem gyűjteményünk ritkábban ismertetett – ám annál gyakrabban keresett – szegmensére, a nyelvtanulás/nyelvtanítás dokumentumaira szeretnénk felhívni a figyelmet, kiemelve az olasz nyelvű újdonságokat

Nyelvstúdiónkban számos nyelvkönyv áll a tanulók rendelkezésére, a hagyományos felépítésű, kétnyelvű tankönyvektől a modern, kommunikatív szemléleten alapuló kurzuskönyvekig és feladatgyűjteményekig. A helyes kiejtés elsajátítását, a hallott ill. olvasott szöveg megértésének gyakorlását segítő, hangzó anyaggal rendelkező könnyített olvasmányok is népszerűek a nyelvtanulók körében. A firenzei Alma kiadó Italiano facile sorozatából ezúttal hét új könnyített olvasmányt szereztünk be: a CD mellékletes kötetek szókincse az 500-tól a 2500 szóig terjed, a sorozat öt szintje a Közös Európai Referenciakeret A1-B2 szintjeinek felel meg. Tovább »

Frankofón Filmnapok 2014

Frankofón Filmnapok 2014

Frankofón Filmnapok 2014

A Frankofón Fesztivál keretében megrendezésre kerülő Frankofón Filmnapok 2014. február 28. és március 9. között változatos programmal várja a közönséget az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Filmnapok szervezői a Frankofónia Nemzetközi Szervezete tagországainak filmjein keresztül mutatják be, milyen sokszínű is a frankofón világ. Tovább részletek az esemény Facebook oldalán találhatóak.

158 éve hunyt el Heine

Heinrich Heine (1797-1856)

Heinrich Heine (1797-1856)

158 éve a mai napon hunyt el a német költészet kiemelkedő alakja, Heinrich Heine.

A német romantika utolsó képviselőinek egyike volt. Nevét Goethével és Schillerrel együtt szokták emlegetni.

Könyvtárunk katalógusában a nevéhez kapcsolódóan ezeket a könyveket olvashatják. Műfordítás adatbázisunkban pedig a magyar folyóiratokban megjelent Heine-műfordítások találhatók.

Pancsosz Alexandra

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten a kansas-i Kauffman Center for the Performing Arts épületét.

Kauffman Center for the Performing Arts – Kansas City, Missouri, USA

Kauffman Center for the Performing Arts – Kansas City, Missouri, USA

Nyitás: 2011. szeptember / Építész: Moshe Safdie

„Kansas óriáshagymái” – Kansas City (Missouri állam) nevezetessége. A város három vezető előadóművészeti társulatának (Kansas City Ballet, Kansas City Symphony, Lyric Opera) ad otthont.  A nyitó koncerteken többek között olyan nagyságok szerepeltek, mint Placido Domingo, Itzhak Perlman és Diana Krall. Az épületkomplexum koncerteknek, opera és tánc előadásoknak, színházi bemutatóknak kínál helyszínt. Tovább »

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

Tavasz a Szentföldön

12. Az ázsiai eszperantó kongresszus

A világon jelenleg legelterjedtebb mesterséges, nemzetközi nyelvet, az eszperantót egy Ludoviko Lazaro Zamenhof nevű lengyel szemorvos fejlesztette ki a XIX. és a XX. század fordulóján. Ez a nyelv a nemzetközileg leggyakrabban használt szavakból álló szókészletével és egyszerű, logikus nyelvtani szerkezetével sokkal gyorsabban és könnyebben megtanulható, mint az ennél sokkal bonyolultabb nemzeti nyelvek, így ideális eszköze lehet a nemzetközi kommunikációnak.

Napjainkban már a legtöbb országban jól működő eszperantista szervezetek működnek, amelyek az ENSZ kulturális szervezetével, az UNESCO-val konzultációs kapcsolatban lévő, rotterdami székhelyű Eszperantó Világszövetséggel együttműködve tevékenykednek a nyelv elterjesztéséért és a világ kommunikációs problémáinak a megoldásáért. Az országos szervezetek munkáját különböző ország csoportokat magukba foglaló nemzetközi szervezetek koordinálják, amelyek három évente regionális kongresszusokon tekintik át az elért eredményeket és a következő időszakban megoldandó feladatokat. Tovább »

A hét könyve

Alice Munro: Szeret, nem szeret...

Alice Munro: Szeret, nem szeret…

Amikor 2013-ban Alice Munro megkapta az irodalmi Nobel-díjat, az indoklásban a kortárs novella mesterének nevezték. A kanadai Csehovként emlegetett írónő első novelláskötete 1968-ban jelent meg, azóta művei tizenhárom nyelven láttak napvilágot, melyek mindenütt nagy kritikai és közönségsikert arattak.

Alice Munro elsősorban novellistaként ismert, műveit mégis olyan mélység, precizitás és bölcsesség jellemzi, amelyre számos regényíró egész életében csak törekedni tud. Olvasásával mindig olyan új és új dolgokat fedezünk fel, amelynek még csak a létezéséről sem tudtunk.

A magyarul Szeret, nem szeret… címmel megjelent kötet kilenc története, kilenc női sorsot foglal magában. Az elbeszélések témája: a szerelem, a szenvedély, a siker, a kudarc, a reménység, a bűntudat és a halál. Az egyik nő férjhez megy, a másik a rákkal küzd, a harmadik elárulja a nagynénjét, a negyedik eltemeti a férjét, az ötödik rátalál egy régi barátra, a hatodik meglátogatja unokahúgát , a hetedik hagyja hogy elcsábítsák, a nyolcadik elutazik féltestvéréhez, a kilencedik idősek otthonába kerül. Mindegyik történet az emberek közötti hamis hangokat tárja fel, az érzelmi bonyodalmakat, a furcsa, nemegyszer komikus vágyakat és a kitörési kísérleteket. A látszólag hétköznapi, ártalmatlan történetek egy életre rabul ejtik az olvasót.

A kötet egyik novellájából nagy sikerű film készült Sarah Polley rendezésében. A 2007-ben bemutatott Egyre távolabb című alkotást két Oscar-jelöléssel és a legjobb színésznőnek (Julie Christie) járó Golden Globe-díjjal jutalmazták.

Szerk.: Tálos Irén

A gyertyák csonkig égnek 27 nyelven

A gyertyák csonkig égnek 27 nyelven

A gyertyák csonkig égnek 27 nyelven

Február 21-én emlékezünk meg Márai Sándor halálának 25. évfordulójáról. Ez alkalomból kollégáink egy kisebb kiállítást terveztek a könyvtár Olvasóterem előtt lévő tárolóiba a gyűjteményünkben található különböző Márai regényekből és fordításaikból. Közel 300 könyv közül válogathattak, és a könyvek átnézése során derült ki, hogy Márainak A gyertyák csonkig égnek című regénye 27 nyelven található meg állományunkban. Az  1942-ben megjelent regény az író művei közül a legtöbb nyelvre lefordított írás.  Belőlük született meg mini-kiállításunk, melyet szeretettel ajánlunk az érdeklődők figyelmébe!  A kötetek természetesen kikölcsönözhetőek könyvtárunkból. Jó olvasást kívánunk hozzájuk! 🙂 Tovább »

Korábban »