2013 március : Kávészünet

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten a német Staatsoper Stuttgartot.

Staatsoper Stuttgart, Németország 1.

Staatsoper Stuttgart, Németország

Építész: Max Littmann / Nyitás: 1912

A számos modern épület után most egy régebbi operaház bemutatására kerül sor.

Opera, operett, musical, ballett előadásoknak és koncerteknek ad helyet a nagy múltú intézmény Baden-Württemberg tartomány fővárosában, Stuttgartban. Egyike azoknak az épületeknek, amelyek nem semmisültek meg a II. világháborúban. Az operaház megnyitóján R. Strauss „Ariadné Naxos szigetén” című operája került bemutatásra. A világhírű Klaus Zehelein irányítása alatt (1991-2006) az Operaház hatszor nyerte el „Az év operaháza” megtisztelő címet. Napjainkban sok kortárs opera (Glass, Henze) bemutatójának színhelye volt. Tovább »

Vidám Húsvét

Bár a tavasz idén késik kicsit, de a húsvét már itt van a nyakunkon. Kocsis Zsivka kollégánk vidám rajzával kívánunk jó pihenést, tartalmas időtöltést és kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

©Kocsis Zsivka

©Kocsis Zsivka

80 éve született Nichita Stănescu

Nichita Stănescu

Nichita Stănescu (1933-1983) román költő, író, műfordító. A 20. századi román irodalom neo-modernista vonulatához tartozik.

Életében 23 kötetet publikált. Irodalmi tevékenységéért három alkalommal nyerte el a Román Írószövetség díját, 1975-ben Herder díjjal is kitüntették, 1980-ban Nobel-díjra jelölték.

Magyarul Szilágyi Domokos és Balogh József fordításában jelentek meg versei.

P.A.

A hibiszkuszok országában

A hibiszkuszok országában

7. A jócselekedetek vallása

Ha a buddhizmust tömören az együttérzés és a könyörületesség vallásának, a konfucianizmust a jóakarat vallásának, a kereszténysé­get pedig a szeretet vallásának nevezzük, akkor a Won buddhizmust a jócselekedetek vallásának lehetne nevezni. Ennek a 98 évvel ezelőtt Koreában megalapított új egyháznak a vezetője, Sotesan (ejtsd: Szoteszan) ugyanis ezt a gondolatot állította tanításának a középpontjába.

Ez a vallás a buddhizmus egy megreformált változatának tekinthető, amelynek napi szertartásai különböző szent iratok tanulmányozá­sából, személyiségfejlesztő trénin­gek­ből és meditációs gyakor­latokból állnak. Az egyház vezetői néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy támogatják a szervezet szent iratainak a lefordítását más nyelvekre, hogy ezáltal más népek is megismerkedhessenek a vallás tanításaival.  Ennek elősegítése céljából rendezték meg idén immár nyolcadik alkalommal az internacia meditada renkontiĝot, azaz a nemzetközi meditációs találkozót Iksanban, a szervezet központjában. Tovább »

A hét könyve

Gian Franco Svidercoschi: Karol története

Gian Franco Svidercoschi: Karol története

Aznap szállt fel a fehér füst a Vatikánban, amikor végére értem annak a könyvnek, amelyet most ajánlani szeretnék!

Svidercoschi műve Karol Wojtyláról szól, aki II. János Pál néven 2005-ig ült a pápai trónon. A könyv műfaját tekintve félig regény, félig történelemkönyv. Két szálon futó „cselekménye” két eltérő betűtípussal nyomtatva élesen elkülönül egymástól: a történelmi események és a személyes élettörténet folyamata.

Torokszorító részletességgel és tárgyilagossággal tárul elénk Lengyelország pusztulása a II. világháborúban. Karol, a fiatalember személyes tragédiái is tárgyilagos, lényegre törő mondatokban jutnak az olvasó tudomására. A szöveg megrázó hatása nem a borzalmak közti tallózásban rejlik, hanem abban, ahogy az események hatására alapjaiban inog meg a főhős egész világszemlélete, értékrendje…

Fokozatosan kristályosodik ki, hogy pappá válni ebben a helyzetben nem csupán a meggyötört emberek felemeléséről, vigasztalásáról szólt; sokkal inkább arról a szellemi identitásról, amely életcélul tűzi ki a kultúra, a hit, a bátorság, a felelősségvállalás, a szellemi tisztaság megőrzését. Amelyet azonban sem a színészet (Karol Wojtyla sokáig a színészi pályára készült), sem –teszem azt- bármiféle világi segítő szervezet munkatársaként nem teljesíthetett volna be olyan komoly, tiszta és hiánypótló módon, mint a Katolikus Egyház szolgálatában, ahol később, a főpapok közt egyre magasabb rangban nemzetközi fórumokon is érvényesülhetett és tevékenykedhetett.

Molnár Patrik

Csupakönyv április

Csupakönyv április

A gyermekkönyvek nemzetközi napja (április 02.)

1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek  nemzetközi  napját Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket.

Tovább »

A világ érdekes zenei épületei

Sorozatunkban különleges koncerttermeket, operaházakat és egyéb zenéhez kötődő épületeket mutatunk be. Ezen a héten a walesi Millenium Centre-t Cardiffban.

Millenium Centre, Cardiff, Wales 1.

Millenium Centre (wales-i nevén: Canolfan Mileniwm Cymru), Cardiff, Wales

Tervező: Percy Thomas Partnership (ma: Capita Architecture); Jonathan Adams / Nyitás: 2004. november

Wales fővárosának, Cardiffnak egyik legizgalmasabb építészeti látványossága a Cardiffi Öböl partján található Wales Millennium Centre.  Komplex művészeti központ, amely főként opera, balett, tánc és színházi előadásoknak, koncerteknek ad helyet. Az épület két fázisban került átadásra: az első része 2004. novemberében nyitott, majd a második rész 2009-ben, januárban került átadásra, ünnepi nyitókoncerttel. Tovább »

A hibiszkuszok országában

A hibiszkuszok országában

6. Kudarcba fulladt oktatások

Ma reggel An Jinsim (Vera) telefonált, hogy menjünk el sétálni egyet a dongdemuni piacra, és utána majd ebédeljünk együtt a piac valamelyik éttermében. Ahogy a keleties hangulatú, zsúfolt bazárban sétálgattunk, egyszer csak észrevettem, hogy ugyanolyan apró fehér rákok vannak egy nagy edényben, mint amilyeneket előző nap kaptam a szöuli vasútállomás második emeletén lévő Food Court étteremben. Az árus elmondta, hogy az apró fehér rákok a disznóhúsból készült ételeknél megkönnyíti az emésztést, tehát valószínű, hogy tegnap én is valami disznóhúsból készült ételt kaphattam. De hogy mi lehet a koreai kolbászleves, azt ő se tudja, még sose evett ilyesmit. Tovább »

Lipcsei Könyvvásár 2013

Lipcsei Könyvvásár 2013

A Lipcsei Könyvvásár Németország egyik legjelentősebb könyvszakmai eseménye. Az idén 2013. március 14. és 17. közt rendezték a mintegy 168 ezer látogatót vonzó vásárt, ahol több mint 2000 kiállító mutatta be új kiadványait. A magas színvonalú, a szakma érdeklődésére számot tartó rendezvényt 1994 óta minden évben megrendezik. A rendezvény kiemelkedő eseménye a lipcsei könyvvásár díjának átadása, mely díjat három területre vonatkozóan oszt ki a zsűri: szépirodalmi, szakkönyv, ill. műfordítás kategóriában. Összesen 141 kiadó 430 művel pályázott, ezekből választották ki kategóriánkét azt az egy művet, melyeket díjaztak. A jelöltek a következő művek voltak: Tovább »

Verdi kiállítás

Tisztelgés Giuseppe Verdi előtt születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – A Római Operaház vázlatai és díszletei c. kiállítás

Verdi kiállítás

Titina Rota Otello szabásmintái 1934/35-ből. Franco Zefirelli Falstaff szabásmintái az 1963/64-es évből.  Fiorenzo Giorgi Nabucco színpadképei 1991-ből. Grafikák, festmények, fényképek, hihetetlenül szép kosztümök – egyetlen kiállításon.

A budapesti Olasz Kultúrintézetben (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 8.) különleges kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők 2013. március 18-tól  április 18-ig. A kultúrintézet lépcsőházában, a Díszteremben és az első emeleti szinten ugyanis jelmeztervek, vázlatok, szabásminták és eredeti kosztümök tekinthetők meg. Tovább »

Korábban »