2012 szeptember : Kávészünet

Olvasóink anno

Az OIK vendég-, kívánság- és véleménykönyveiből szemezgetünk:

Olvasóink anno 16.

1. kivánság: egy olyan pohár, amiből sohasem fogy ki a sör
2. kivánság: még egy ilyen pohár
3. még egy olyan pohár, mint fent

Tisztelt Olvasónk! Fenti 3 kívánságát olvasva élek a gyanúperrel, hogy Ön téved. Nem az aranyhalacskát fogta a kezében, hanem az Országos Idegennyelvű Könyvtár kívánságkönyvét!

99. 12. 29.

Délkelet-ázsiai utazás

Délkelet-ázsiai utazás

5. Szentföldi utazási lehetőségek

Az eszperantó mozgalomnak nagyon nagy presztízse van Vietnamban. Ezt jelzi többek között, hogy Nguyen Thi Doan, a Vietnami Szocialista Köztársaság alelnöke személyesen is részt vett a kongresszus megnyitó ünnepségén és üdvözlő beszédében utalt arra, hogy a köztársaság alapító elnöke, Ho Shi Min, vagy  ahogy az alelnök asszony őt nevezte: a “tisztelt Ho apó” volt az első eszperantista ebben az országban. Ő 1913-1917 között került kapcsolatba az eszperantó mozgalommal, amikor Nagy Britanniában élt. Ho Shi Min a saját forradalmi tevékenységében is használta az eszperantó nyelvet és bátorította a Vietnami Békevédelmi Eszperantó Szövetség megalakítását, amely a mai Vietnami Eszperantó Szövetség elődszervezete. Tovább »

‘A hét könyve’

Macedón irodalom

2008-ban a Macedón Köztársaság Kormánya nagyszabású projektet indított a Macedón Köztársaság kikiáltásának közelgő 20. évfordulója alkalmából. A projekt szerves részét képezte az ugyanabban az évben megrendezett ‘A macedón nyelv éve’ programsorozatnak, és célul tűzte ki a macedón irodalom legjelentősebb alkotásainak megjelentetését eredeti nyelven és angol fordításban. Így született a 130 szépirodalmi műből álló Macedonian Literature c. könyvsorozat, mely a Macedón Köztársaság Nagykövetségének jóvoltából az OIK- ban is elérhető.

A sorozat legelső kötete egy antológia: Macedonian literature 9-18 century, amely nem kevesebb mint tíz századot ölel fel, bemutatván Macedónia irodalmi illetve történelmi folyamatait, kezdve Szt. Cirill és Szt. Metód korának leírásával egészen a Felvilágosodás koráig bezárólag. Tovább »

Az Amazon engedélyezi a hirdetésblokkolást a Kindle Fire e-könyv olvasót használóknak

Amazon Kindle Fire

Az Amazon.com változtatva korábbi díjszabási stratégiáján a hétvégén bejelentette, hogy az új típusú Kindle Fire tabletek használói plusz 15 dollárért kikapcsolhatják a készülékbe beépített hirdetéseket.

A változás azután következett be, miután csütörtökön az Amazon bemutatta nagyobb, 159 és 599 dollár értékű Kindle Fire tabletjeit, amivel – mind az ár, mind a digitális tartalom tekintetében – versenyre kel az Apple iPad-jével.

Az Amazon bejelentette, hogy a tabletek úgynevezett “különleges ajánlat” hirdetéssel kerülnek forgalomba, amely a lezárt képernyő sarkában jelenik meg, az ár alacsonyan tartásának érdekében. Online fórumokon sokan kritizálták a céget, miután az Amazon kijelentette, hogy nem engedélyezi a felhasználóknak a hirdetések blokkolását, mint ahogy az lehetséges volt a korábbi e-könyvek esetében. Tovább »

Délkelet-ázsiai utazás

Délkelet-ázsiai utazás

4. A szürke papagáj

Ma délelőtt 10-kor megtörtént a kongresszus ünnepélyes megnyitója. Ez nem az ötcsillagos luxus szállodában volt, mert ott nem lett volna akkora terem, amelyben 850 embert el lehetett volna helyezni. Ezért buszokkal átszállították az összes embert a Technológiai és más Tudományok Egyetemére, ahol a nagyteremben a köztársaság alelnöke tartott egy nagyszabású üdvözlő beszédet. Utána átadták az UEA elnökének a köztársasági elnök által adományozott Barátság Rendet, elismerve ezzel az UEA-nak a vietnami függetlenség megteremtése és a nemzetközi béke és barátság elmélyítése érdekében kifejtett tevékenységét. Tovább »

‘A hét könyve’

Iszidorosz Zourgosz: A szél hangja

Az olvasók díját 2011-ben A szél hangja című görög regény nyerte el. Szerzője Iszidorosz Zourgosz, aki tanítóként dolgozik Thesszalonikiben; prózát és verseket egyaránt ír. A regény férfiak barátságáról szól, férfiakról, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást. Anno együtt jártak általános iskolába, és most együtt szöknek meg egy vitorlással, mindörökre maguk mögött hagyva addigi életüket. A szél hangja Homérosz nyelvén egyet jelent a kilátástalansággal, a hasztalansággal. A szereplők a mai görög valóság fojtogató mindennapjainak kilátástalanságából menekülnek, a fiatalságot és mindazon szépségeket keresvén, melyek az idő múlását megállíthatják. A szereplők életének megismerése mellett a mai Görögország hétköznapjaiba is betekintést nyerünk. A regény görög nyelven olvasható könyvtárunkban.

Pancsosz Alexandra

Nyílt nap az OIK-ban a Nyelvek Európai Napján

Szeptember 26-án, szerdán a Nyelvek Európai Napja keretében idén nyolcadik alkalommal tartja meg Nyílt Napját az Országos Idegennyelvű Könyvtár.  9 és 20 óra között konferenciával és kulturális programokkal várunk minden kedves érdeklődőt. Érdemes alaposan átböngészni a kínálatot! A részletes programért kattintson a képre!

OIK Nyílt Nap 2012

Új SciVerse e-book csomag az OIK-ban

ScienceDirect

Új, teljes szövegű adatbázis gyűjtemény érhető el könyvtárunkból, az Elsevier SciVerse 1192 darab e-könyvet tartalmazó e-book könyvtára. A főbb tudományterületek: orvostudomány, műszaki tudományok, természettudományok, mérnöki tudományok, energia és technológia.

A gyűjtemény az Olvasóterem előtti adatbázis gépekről érhető el.

100 éve született Jorge Amado

Jorge Amado

Jorge Amado (1912-2001)

Az egyik legnépszerűbb és világszerte legismertebb brazil író születésének centenáriumát ünnepeljük. 1994-ben megkapta a Camões-díjat, de Nobel-díjra is jelölték.

Brazília Bahia államában született, melynek jellegzetes figurái – tengerészek, csavargók, munkanélküliek –  felvonulnak műveiben. Versírással is próbálkozott, azonban már 19 éves korában megjelent első regénye az O pais do carnaval (1931). Az átütő sikert négy évvel később a Jubiabá hozta meg számára (magyarul Zsubiaba, ford. Benyhe János, 1952).

Költői hangulatú, folklorisztikus elemekkel átszőtt műveiben szülőföldjének színes, egzotikus világát mutatta be, megelőlegezve a latin-amerikai mágikus realizmust. Első írói korszakára még az erőteljes társadalomkritika jellemző – Mar morto (1936), Capitaes de areia (1937), Terras do Sem-Fim, (1942), Sao Jorge dos Ilhéus (1944), Seara Vermelha, (1946) -, később iróniába, bővérű humorba csomagolta kritikáját. Tovább »

Olvasóink anno

Olvasóink anno 15/1.

A Szovjetunioban megjelent Jóga gyakorlatokat (légzéseket és testtartásokat) ismertető könyveket szeretném áttanulmányozni. Kérném, ha lehetséges, megrendelni őket.

Tamkó Sirató Károly (1964. május 3.)

Olvasóink anno 15/2.

Ez a témakör nem tartozik a könyvtár gyűjtőkörébe. (1964. máj.)

Korábban »