2012 január : Kávészünet

A. A. Milne

Alan Alexander Milne

Olyan írónak van januárban kétszeres évfordulója, akinek valamelyik írásáról szinte mindenkinek van kedves gyerekkori emléke. 1882. január 18-án született, és 1956. január 31-én halt meg Alan Alexander Milne.

London Kilburn városrészében született és nőtt fel. Abba a magániskolába járt, amit édesapja vezetett, és ahol H. G. Wells is tanárkodott. Később ösztöndíjasként matematikát tanult Cambridge-ben, és ekkor kezdett dolgozni a Granta nevű egyetemi lapnál is, amelybe testvérével, Kenneth-tel együtt különböző cikkeket írt. Munkájának köszönhetően felfigyelt rá a Punch nevű brit szatirikus magazin, amelynek előbb munkatársa, majd társkiadója lett. Részt vett az I. Világháború- ban, de utóbb otthagyta a sereget a háború borzalmai miatt, s attól kezdve a háború ellen szólalt fel. Személyes élményei alapján 1934-ben megírta Peace with Honour című kritikus hangvételű művét. 1913-ban vette el feleségül Dorothy De Selincourtot, akivel egy közös gyermekük, Christopher Robin született. 1925-ben vidéki házat vásárolt Sussexben, és ide vonult vissza 1952-ben, majd itt is halt meg 1956-ban.

… és amiért szinte mindnyájunknak ismerős és fontos: Tovább »

‘A hét könyve’

The Curious Case of Benjamin Button and Other Stories

F. Scott Fitzgerald: The Curious Case of Benjamin Button and Six Other Stories

Bizonyára sokan látták Benjamin Button különös életét a moziban (rendezte David Fincher, 2008). Azt talán kevesebben tudják, hogy a film F. Scott Fitzgerald azonos című novellájának adaptációja. A forgatókönyv azonban nagy mértékben eltér a novella szövegétől, amely 1922-ben jelent meg először.

Benjamin Button öregemberként születik és az idő múlásával egyre fiatalodik. Fordított életpályát fut be, egyetlen dologban mégis nagyon hasonlít a hétköznapi emberekhez: ő sem képes megállítani az időt. Fitzgerald novellája játék az idővel, elmélkedés öregedésről, felejtésről, az anakronisztikus helyzetek abszurditásáról.

A jazzkorszak emblematikus írójának novelláit ajánljuk most az olvasóknak.

Benjamin Button története hangoskönyvként is megtalálható a könyvtárban, Gardner Grover előadásában, a Tales of the Jazz Age groteszkjeivel együtt (The Diamond as Big as the Ritz, Tarquin of Cheapside, O Russet Witch!).

Zsizsmann Éva

‘A hét könyve’

Ştefan Bănulescu A milliomos könyve

Ştefan Bănulescu A milliomos könyve című kötete a Bookart gondozásában jelent meg 2011-ben, Csíkszeredában. Bănulescu regénye a kortárs román próza egyik remeke, a XX. századi román regények toplistáján a kilencedik helyre sorolták a neves kritikusok. Az értékelésre felkért írók, irodalomtörténészek és kritikusok 150 regényt soroltak fel, s ennyi között a kilencedik hely sokkal tiszteletreméltóbb, mint első hallásra tűnik. Bănulescu olyan klasszikusokat utasított maga mögé, mint Slavici vagy Eliade, s ez korántsem tréfadolog, főleg, ha meggondoljuk, mennyi ideje volt minderre egy olyan regénynek, amely 1977-ben jelent meg.

„Ez a regény a próza ünnepe, az elbeszélés művészetének és tudományának olyan áradása, amilyent ritkán látni, az írás egyfajta diadala a világon. Erénye nemcsak az, hogy oldalain rendkívül hitelesen és elbűvölően megjelenik és kialakul egy világ, egy ritka varázslatos világ, a dél, a fennsík, a mocsarak, a bizánci maradványok és a török szokások világa, hanem az is, hogy ebben az elbűvölő világban varázslatos szereplők születnek, olyan életrajzokkal, cselekedetekkel, gesztusokkal, mesékkel és gondolatokkal, amelyek megőrjítenek, legalábbis olvasás közben. Olyan őrület ez, mint a szerelem. Amikor elmélyülsz A milliomos könyvében, elkerülhetetlenül boldog vagy. Remélhet egy könyv ennél többet?” (Filip Florian)

Szerk.: Tálos Irén

‘A hét könyve’

Ljudmila Ulickaja: Imágó

Ljudmila Ulickaja legújabb, Imágó című  regényét a Magvető Kiadónál jelentette meg 2011-ben.

1953 tavaszán, Sztálin halálának napján találkozunk először a szereplőkkel, három kislánnyal: Olgával, Galjával és Tamarával – a felvezetés azt sejteti, ők lesznek a főszereplők, ám hamar kiderül, hogy nem.

A három kislány – három későbbi fontos mellékszereplő – után megismerjük az igazi főszereplőket, három jó barátot, Szanyát, Ilját és Mihát, akik különbözőbbek nem is lehetnének, mégis, egyaránt kiközösített osztálytársakként véd- és dacszövetség alakul köztük, ami aztán egész életükre kihatással lesz. Hármuk barátságán keresztül tárul fel előttünk a Sztálin halálától a Gorbacsov-féle ‘peresztrojkáig’ terjedő időszak Szovjetúnióbeli világa. Az őket körülvevő mellékszereplők, szerelmek, barátok, rokonok, munkatársak, megfigyelők és ellenállók alkotják a regény mikrovilágát. Mindenki valamilyen kapcsolatban van a három főszereplő valamelyikével, de nem körülöttük forog a világ: így lehet, hogy néha száz oldalra magukra hagyjuk őket, hogy elkalandozzunk egy-egy mellékszereplő életébe, onnan meg máshova, hogy aztán egy huszárvágással visszatérjünk a moszkvai hármashoz. Tovább »

Arcanum Digitális Tudásbázis (ADT)

ADT

Kedves Olvasóink! Örömmel értesítjük Önöket, hogy 2012. januártól könyvtárunk számára is elérhető vált az Arcanum Digitális Tudásbázis (ADT), az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.,  TÁMOP 4.2.5-09/1-2010-0002 pályázatának köszönhetően. Az adatbázis ingyenesen az EISZ konzorcium tagjai számára hozzáférhető – így az OIK-ban  is  – az adt.arcanum.hu oldalról.

Az ADT egy interneten keresztül, dedikált felhasználók számára elérhető tudományos és forrás adatbázis gyűjtemény.  Célja a legfontosabb magyar szakmai folyóiratok és más fontos hazai periodikumok kereshető formában történő közzététele, a lehető legteljesebb formában. Az ADT az alább felsorolt sorozatokat tartalmazza, amelyek szövegterjedelme meghaladja az 1,6 millió oldalt: Tovább »

Könyvtárat ajándékba!

Az OIK Olvasóterme

Az OIK Olvasóterme

Ajándékozza meg szeretteit az olvasás élményével!

Múlt év decemberében indítottuk el  könyvtári ajándék akciónkat.  Karácsony csak most múlt el, az akció marad. Hiszen az új évben is rengeteg alkalom adódik, hogy egy különleges ajándékkal lepje meg szeretteit, barátait,  ismerőseit.

Nem kell mást tennie, mint eljönnie könyvtárunkba, magával hozni a megajándékozni kívánt személy adatait (név, születési idő, hely, édesanyja neve, lakcím), és percek alatt kész az ajándék.

Az ajándékjegy ára megegyezik a mindenkori éves, teljes árú beiratkozási díjakkal. Természetesen az olvasójegy érvényessége az aktiválás napjától számít – nem a vásárlástól – így valóban egy teljes évig használható!

A díjakról és az akcióról az OIK honlapján tájékozódhat, és a beiratkozáson kérhet felvilágosítást.

Reméljük, szolgáltatásunkkal örömet szerez!

80 éves Umberto Eco

Umberto Eco

„Nekem Umberto Eco mindig is gyanús volt egy kissé: ponyvát ír vagy szépirodalmat?” – kérdezi a Könyvesblog írója.

Alessandriában, egy észak-olaszországi kisvárosban született 1932. január 5-én, s itt töltötte gyermekéveit is. Pályafutását középkor-kutatóként kezdte. 1954-ben Aquinoi Szent Tamásról írt filozófiai doktori disszertációt a torinói egyetemen. Később vizuális kommunikációt és esztétikát kezdett tanítani a különböző észak-olasz egyetemeken: Torinóban, Milánóban és Bolognában, közben szerkesztőként dolgozott a RAI-nál és a Bompiani kiadónál. A tudományos életben a világhírt irodalomelméleti írásaival szerezte meg, közülük a legismertebb talán ‘A nyitott mű poétikája’ című. A szemiotika nagy tekintélyű tudósa lett, elnöke és tagja több olasz és nemzetközi társaságnak. 1985 óta több, mint harminc tiszteletbeli doktori címet kapott több európai és más kontinenseken található egyetemektől.

Az igazi világhírt azonban irodalmi munkásságával, közelebbről ‘A rózsa neve’ c. trend-meghatározó regényével érte el. Hogy mennyire befutott a könyv, azt az is bizonyítja, hogy a filmipar is felfigyelt rá, és a francia Jean-Jacques Annaud rendező Sean Conneryvel és Christian Slaterrel a főszerepekben, filmre vitte a történetet. Amikor a könyv írásának motivációiról kérdezték, Eco azt nyilatkozta:  „Meg akartam ölni egy szerzetest”. Tovább »

In memoriam Josef Škvorecký

Josef Škvorecký (1924-2012)

Josef Škvorecký (1924-2012)

Ivan Martin Jirous és Václav Havel után rövid időn belül immár harmadik legendás íróalakját veszítette el Csehország. Január 3-án 87 évesen a kanadai Torontóban elhunyt Josef Škvorecký, a cseh irodalom kortárs klasszikusa és jeles könyvkiadója. 1969-ben amerikai ösztöndíjjal külföldre távozott, de a prágai tavasz bukása után már sosem telepedett vissza hazájába. Egyetemi tanári tevékenysége mellett vezette az 1971-ben Torontóban megalapított Sixty-Eight Publishers nevű könyvkiadóját, amivel felbecsülhetetlen kultúrmissziót vállalt fel: mintegy húsz éven át adta ki a Csehszlovákiában politikai okok miatt betiltott írók műveit (12 kötet könyvtárunkban is fellelhető). Škvorecký azonban elsősorban író volt, mégpedig kiváló elbeszélő. Vitathatatlan tehetsége emeli a háború utáni cseh prózairodalom olyan nagyjai mellé, mint Bohumil Hrabal és Milan Kundera. Tovább »

‘A hét könyve’

Csík Zenekar: Lélekképek

Sorozatunkban ezen a héten a Csík Zenekar Lélekképek című  új lemezét mutatjuk be – (Nem csak) ínyenceknek!

Lélekképek –  Mi az?  Teljesen egyedi, alapja a tradicionális népzene, de van benne csipetnyi klasszikus zene, egy kis megzenésített vers, meg némi alternatív rock…

Néhányan talán rögtön tudják a választ, hiszen így is lehetne jellemezni a Csík Zenekar Lélekképek című lemezét, amiről azt olvashatjuk,  ‘tradicionális rocketno’.

Az elmúlt években rengeteg különböző zenei kifejezéssel kellett megismerkednünk, és íme egy felvétel, amelyen ‘véglegesen’ keverednek a különböző, és bizony-bizony sokáig egymást kizáró zenei irányzatok. Tradicionális népzene? Rock is? És még van benne egy kis klasszikus zene is? A Lélekképek ebből a szempontból hihetetlen anyag: hallhatunk benne Beethoven feldolgozást, Juhász Gyula megzenésített versét, és mindezt olyan zenészek közreműködésével, mint Ferenczi György és a Rackajam, Pál István ‘Szalonna’ és Bandája, Kiss Tibor (Quimby) és a Langaléta Garabonciások. Tovább »

Az év dolgozója 2011

Ha valaki még nem hallott volna róla, 2011-ben az OIK munkatársai az ‘Év dolgozójának’ – immár második alkalommal  – Dávid Gábort választották.  Íme a részletek!

Dávid Gábor átveszi a díjat

Dávid Gábor átveszi a díjat

Korábban »