2010 december : Kávészünet

Boldog ünnepeket!

Kollégánk – Kocsis Zsivka – képeslapjával kívánunk békés ünnepeket, sikerekben, tudásban és kultúrában gazdag boldog új évet  minden kedves Olvasónknak és családjának! Találkozzunk jövőre is a könyvtárban! Szeretettel: OIK

Boldog ünnepeket!

Új linkek: 2010-12-22

Karácsonyi versek

OIK karácsony

Az OIK ajándékkosarába az idén is karácsonyt idéző verseket válogattunk. A „kosárba” azok a versek kerültek, melyeket kollégáink szívből ajánlanak Önöknek. Vannak köztük örök klasszikusok, személyes kedvencek, kevésbé ismert művek is. Az első emeleti tárlókban megtekinthetők, elolvashatók e versek, sőt, amelyik megtetszik, azt el is vihetik. A közel két hete felkínált „kosár” tartalma mára alaposan megcsappant, az elvihető versek háromnegyede már gazdára lelt. Jól eső érzéssel tölt el bennünket, hogy elanyagiasodott világunkban olvasóinknak egyedi, szívhez szóló, igaz ajándékkal, verssel tudtunk örömet szerezni. Az ajándékkosár megtöltésében a következő kollégák voltak segítségemre: Kóbor Mária, Madarász Katalin, Marosvölgyiné Anna, Radnai Margit, Schaffler Mária, Sutáné Ela, Virág Bognár Ágota és Zsizsmann Éva. Az ő nevükben is kívánok minden olvasónknak áldott, meghitt, békés karácsonyt!

Sóron Ildikó Tovább »

műKINCSvadászat 10.

Novemberben Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusza kapcsán az alábbi kérdésekre kerestük a választ a biblioterápiás foglalkozáson: Milyen következményekkel járhat a hatalommal való szembenállás? Találkozunk-e még a zsarnoki viselkedés megnyilvánulásaival mai világunkban? Hol van a józan ész és a hübrisz, a gőg közti határ? Vajon bátor cselekedet-e a vértanúság vállalása? Prométheusz bűnt követett el? Te mit tettél volna az ő helyében? Lehet-e ugyanannak a dolognak a megítélése ellentétes: ami nekem jónak tűnik, az lehet, hogy másnak rossz? Te voltál már ilyen helyzetben? Ha igen, mit tettél?

További fotókért kattintson a képre!

További fotókért kattintson a képre!

Tovább »

Hangok a tengerentúlról / Voices Old and New

Marisa Beahm Opened Aperture című 2009-es versekötete

Marisa Beahm Opened Aperture című 2009-es verseskötetének borítója

Az OIK együttműködést kezdeményezett Budapesten működő angol színjátszócsoportokkal,  angol anyanyelvű színészekkel, költőkkel.

2010. június 14-én Gretchen Meddaugh és Mary Murphy angol anyanyelvű színészek olvastak fel a könyvtárban. Amerikai és ír irodalmi szövegekből válogattak: David Sedaris novellákat, esszéket és Frank O’Connor novellákat hallottunk a ‘Hang-hordozás’ című felolvasóesten.

2010. november 26-án Marisa Beahm és Daniel Brownwood Budapesten élő fiatal költők felolvasóestje volt a könyvtárban. Válogatást hallhattunk ee cummings, Allen Ginsberg, Robert Frost, Mary Oliver, Marge Piercy és Edgar Allan Poe amerikai költők verseiből, és az előadók saját verseiből. Tovább »

Könyvet a könyvtárból! Arculatváltás az amerikai könyvtárakban?

American Libraries

Az Országos Széchényi Könyvtár – Könyvtári Intézet négy alkalomból álló olvasásfejlesztési sorozatának keretében Hajnal Ward Judit, a Rutgers Egyetem (USA) könyvtárosának előadását hallhattuk december 2-án. A címben szereplő arculatváltás a változó könyvtárhasználói szokásokra vonatkozik, pontosabban az amerikai könyvtárak azon törekvésére, hogy felmérje az olvasói igényeket és azokhoz igazodva változtassa és alakítsa szolgáltatásait. Az Amerikai Kutatókönyvtárak Szövetsége (Association of Research Libraries) által kidolgozott LibQual szolgáltatás segít abban, hogy a könyvtárak a felhasználók visszajelzéseit elemezve, szolgáltatásaikat más könyvtárakéval összehasonlítva minőségi megoldásokat találjanak. Tovább »

Az OIK szolgáltatásai +1

Az OIK szolgáltatásai

Ha nem is 13, de +1.  Múltkori – az OIK szolgáltatásairól szóló – sorozatunkban nem foglalkoztunk részletesen Nyelvstúdiónkkal. Most pótoljuk a mulasztást!

Az OIK egyik legrégibb szolgáltatása a Nyelvstúdió fenntartása. Vállalt feladatunk, már legalább 50 éve, hogy segítjük az egyéni nyelvtanulást. A cél érdekében egy – ma már nem igazán korszerű, de használható – kazettás stúdióberendezést működtetünk, és már a jóval korszerűbb számítógépek is hadrendbe álltak.

A stúdióban több mint hat és fél ezer dokumentum található. Tovább »

„Élet és álom között˝

100 éve hunyt el Laza Kostić (Kovilj, 1841 – Bécs, 1910)

100 éve hunyt el Laza Kostić (Kovilj, 1841 – Bécs, 1910)

2010. november 24-én a Szerb Fővárosi Önkormányzat, az Országos Idegennyelvű Könyvtár, a Szerb Intézet, valamint a Budapesti Szerb Kulturális Klub együttműködésében valósult meg az a rendezvény, melynek alkalmából a szerb irodalom egyik legjelentősebb képviselőjéről emlékeztünk meg.

Rusz Boriszláv, a Szerb Fővárosi Önkormányzat elnökének bevezetőjét szakmai előadások követték: Sava Damjanov(Újvidék) Laza Kostić, a szerb modern költészet és a posztmodern című előadásában a költőt, mint a modernizmus előfutárát mutatta be, Radoslav Eraković (Újvidék) pedig Kostić drámáit elemezte.

A megemlékezésen elhangzott versek Rusz Milán és Matoricz Jozo, a  Magyarországi Szerb Színház színművészei előadásában hangzottak el. A rendezvényt a Vajdasági Tartományi Kulturális Titkárság támogatta.

A költő életével kapcsolatos kiállítás 2010. december 23-ig tekinthető meg Könyvtárunk fedett udvarában. Tovább »

Mikulás a Könyvtárban

OIK Mikulás

Tovább »

Az OIK szolgáltatásai X.

a

Az elmúlt hetek során – a teljesség igénye nélkül – az OIK számos szolgáltatását tekintettük át. Szerettük volna felhívni a figyelmet néhány talán kevésbé ismert lehetőségre, tippeket adni a hozzánk ellátogató olvasóknak, használóknak. Végezetül – felsorolásszerűen – álljon itt néhány további hasznos szolgáltatásunk:

Reméljük, hasznosnak találta bejegyzéseinket! Ha kérdése van, további információra lenne szüksége, érdemes ellátogatnia folyamatosan frissülő honlapunkra, vagy keressen minket levélben, telefonon, chaten, a facebookon vagy személyesen! Örömmel segítünk!

Korábban »