2010 szeptember : Kávészünet

Új linkek: 2010-09-28

Európai Nyelvi Koktélbár

Európai Nyelvi Koktélbár

2010. szeptember 30-án, csütörtökön izgalmas programok várják az érdeklődőket a Gödörben.

A Nyelvek Európai Napjához kapcsolódóan a Magyarországon működő európai kulturális intézetek (EUNIC) és partnereik ínycsiklandozó nyelvi koktélt kínálnak az érdeklődőknek.

Idegennyelvi kavalkád, értékes nyeremények és ízelítő a sokszínű európai nyelvi palettáról Hajós Andrással és számos közismert, népszerű fellépővel. A rendezvényen természetesen az OIK is ott lesz. A részletes programért kattintson a képre! Keveredjen bele Ön is az európai nyelvi forgatagba! Várjuk szeretettel!

“Egy nap alatt a Föld körül”

Jótékonysági célú mesefelolvasás az OIK-ban a népmese napján

a

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban 2010. szeptember 30-án, csütörtökön, 9 – 16 óra között (majdnem) egész napos meseolvasás lesz. Erre a napra a könyvtár rendezvénytermét meseszobává varázsoljuk, ahol kollégáink és meghívott vendégeink előadásában elevenednek majd meg a szebbnél szebb történetek.

A nap folyamán 11 – 11.30-ig Kulka János színművész, 15 – 16 óra között pedig Für Anikó színművésznő fog magyar népmeséket felolvasni.

A köztes időben az OIK munkatársai burmai, grúz, eszkimó, finn, indián, ír, japán, lengyel, olasz, szlovák stb. népmesékkel ismertetik meg az érdeklődőket.

Az esemény jótékony célú, a „belépőjegy” egy mesekönyv lesz, azaz aki úgy gondolja, az erre a célra elhelyezett mesekönyv-gyűjtő ládába belerakhat egy ajándékba szánt mesekönyvet. A nap folyamán így összegyűlt könyvcsomagot eljuttatjuk az árvízkárosult települések könyvtáraiba. Reméljük, több helyre is jut szívből jövő ajándékunkból!

A részletes forgatókönyv szeptember 23-a után lesz elérhető a könyvtár honlapján.

Alapvetően óvodás, kisiskolás közönségre számítunk, de örökifjú meserajongókat is örömmel látnánk.

Kérjük, ismerősei körében adja hírét programunknak, hogy minél több gyermek számára tudjunk örömet szerezni ezzel a különleges nappal, amelyen a mesék mellett apró meglepetések is várják a gyerekeket.

Bővebb információ Sóron Ildikótól kérhető a  1 318 3688 / 303-as telefonszámon vagy a  soron.ildiko@oik.hu e-mail címen. A részvételi szándékot kérjük, hogy a fenti elérhetőségek egyikén szeptember 28-ig jelezni szíveskedjenek!

Sóron Ildikó

Babérlevelek hullása

Babérlevelek hullása

Az alábbiakban az angol nyelvterület néhány fontosabb irodalmi díjának idei nyerteseit soroljuk fel a díjátadók kronologikus sorrendjében. A díjnyertes és a rövidlistán szereplő szerzők könyveit hamarosan a könyvtárban is megtalálhatják.

Costa Book díj

Christopher Reid: A Scattering (Arete Books)
Clive James: Angels Over Elsinore (Picador Poetry)
Katharine Kilalea: One Eye’d Leigh (Carcanet Press)
Ruth Padel Darwin: A Life in Poems (Chatto & Windus)

Pulitzer-díj

Paul Harding: Tinkers (Bellevue Literary Press) (regény)
Lydia Millet: Love in Infant Monkeys (Soft Skull Press)
Daniyal Mueenuddin: In Other Rooms, Other Wonders (W.W. Norton & Company)
Tom Kitt: Next to Normal (színdarab)
Rae Armantrout: Versed (Wesleyan UP) (költészet)
Angie Estes: Tryst (Oberlin College Press)
Lucia Perillo: Inseminating the Elephant (Copper Canyon Press) Tovább »

OIK Nap 2005-2009

Már csak egy hét, és szeptember 24-én, pénteken újra itt az OIK Nyílt Napja. A Nyelvek Európai Napja alkalmából immár hatodik alkalommal megrendezett programsorozat igazi ünnep a könyvtár életében, amely sikeréhez nagyon sok kolléga lelkes és kitartó munkája járul hozzá. A programok megtalálhatóak az OIK honlapján, s kedvcsinálónak összeállítottunk egy színes albumot az elmúlt évek eseményeiről. Jó nézelődést, és szeretettel várunk Mindenkit az idén is!

OIK Nap 2009 - További fotókért kattintson a képre!

OIK Nap 2009 - További fotókért kattintson a képre!

ELTE Könyvtári Nap 2010

Szeptember 14-én második alkalommal rendezték meg az ELTE Könyvtári Napot az Egyetem Múzeum körúti campusán. A rendezvényen a hallgatók megismerkedhettek és beiratkozhattak szinte az összes fontosabb budapesti könyvtárba. A tavalyi sikeres kezdet után idén még jobban felpörögtek az események az OIK számára. Rengeteg volt az érdeklődő kérdés, és 5 óra alatt 112-en iratkoztak be hozzánk, vagy újították meg az olvasójegyüket. Kollégáim annyira elfoglaltak voltak, hogy csupán néhány képet sikerült készíteniük.

ELTE Könyvtári Nap 2010 / További képekért kattintson a fotóra!

ELTE Könyvtári Nap 2010 / További képekért kattintson a fotóra!

Az OIK Nyílt Napja a Nyelvek Európai Napján

Szeptember 24-én, pénteken a Nyelvek Európai Napjához kapcsolódóan rengeteg jobbnál jobb programmal várunk minden kedves érdeklődőt könyvtárunkban! Már most érdemes átböngészni a sokszínű kínálatot. Hamarosan egy kedvcsináló fényképalbummal jelentkezünk az elmúlt évek OIK Nyílt Napjairól.  A részletes program nagyításához kattintson a képre!

Az OIK Nyílt Napja a Nyelvek Európai Napján

Ian McEwan: Solar

Ian McEwan - Solar

Lépten-nyomon halljuk a klímaváltozással és globális felmelegedéssel kapcsolatos híreket, véleményeket. Az angol nyelvű irodalomkritikában is egyre többször bukkan fel a nálunk még kevéssé ismert irodalomkutatási irányzat, az ökokritika.

Ian McEwan Man Booker-díjas angol regényíró legújabb könyve is a klímaváltozással foglalkozik, ugyanakkor emberi, túlságosan is emberi: az öregedő Nobel-díjas fizikus, Michael Beard ambícióiról és öncsalásáról szól. Hamarosan kölcsönözhető a könyvtárból.

Zsizsmann Éva

Nyelvparádé 2010

2010. szeptember 3-5. között rendezték meg idén a Nyelvparádét a Millenárison. Számos nyelviskola és kultúrintézet mellett az OIK immár második alkalommal vett részt a rendezvényen. Rengeteg volt az érdeklődő, és a három nap során közel 50-en iratkoztak be az intézménybe. Az eseményről tekintse meg képriportunkat!

Nyelvparádé 2010 - További fotókért kattintson a képre!

Nyelvparádé 2010 - További fotókért kattintson a képre!

Az Év Könyvtára 2010

Az OIK pályázik “Az Év Könyvtára 2010” címre. Könyvtárunk és a bírálók nagyon fontosnak tartják,  és figyelembe veszik az Olvasók véleményét is. Ezért kérjük, nyilvánítson véleményt, írja lesz észrevételeit a következő oldalra kattintva! Köszönjük!

"Az Év Könyvtára 2010"

Korábban »