2010 február : Kávészünet

Új képek az OIK-ról

OIK

OIK

Kedves Blogolvasók! Nemrég készítettem néhány fotót a könyvtárról. Ha kíváncsi, megnézheti  őket a könyvtár Picasa albumában.

Bo: egy nagyon régi nyelv halálára

A világ médiáit gyorsan bejárta a hír, hogy kihalt a világ egyik legősibb – legősibbnek tartott – nyelve az Indiához tartozó távoli Andamán-szigeteken.

Az Andamán-szigetek

Az Andamán-szigetek

A hírforrások olykor 65 ezer évesként, olykor kőkori eredetűként emlegetik a bo nyelvet. De vajon mit jelent az, hogy egy nyelv kőkori eredetű? Nem minden nyelv a kőkorból ered valahol?
A bo nyelv utolsó beszélője Boa Senior január 28-án, 85 éves korában hunyt el. Az idős hölgy 30-40 éve, a szülei halála óta, az egyedüli bo-használó volt.

Egy kép a Nagy Andamán-szigetről, 1876-ból. A képen látható őslakosok nyelvét lehet, ma már senki sem beszéli.

Egy kép a Nagy Andamán-szigetről, 1876-ból. A képen látható őslakosok nyelvét lehet, ma már senki sem beszéli.

A bo nép a Nagy Andamán-szigetek tíz őshonos törzsének az egyike. Az Andamán-szigetek közigazgatásilag Indiához tartoznak és az angol gyarmatosítás idején 1858-ban még ötezer bo lakta, akikből mára csak 52 maradt, de Boa Senioron kívül már egyikük sem ismeri ősi nyelvüket, ami az általánosan elfogadott nézet szerint az egyik utolsó olyan nyelv, amelyik a preneolitikus korba nyúlik vissza.

Madarász Katalin

(Forrás: http://www.nyest.hu/hirek/bo-egy-nagyon-regi-nyelv-halalara)

Új linkek: 2010-02-16

Az OIK vendégkönyve

"...érdekes bejegyzésekre bukkanhatunk"

"...érdekes bejegyzésekre bukkanhatunk"

Több szempontból is sikeres évet zárt tavaly az OIK. Ha végignézzük a 2009. év eseménynaptárát, kiderül, hogy több mint 60 program részesei lehettünk az elmúlt év során. Volt olyan hónap, amelyben 21 nyitvatartási napra 12 rendezvény esett. Nem semmi! A programok változatosak és sokszínűek voltak. Nézhettünk venezuelai filmeket, hallgathattunk komolyabb vagy könnyedebb dallamokat, kiváló írókról emlékezhettünk meg, vagy érdekesebbnél érdekesebb kiállításokon mélyedhettünk el. És akkor a nagy sikerű és  immár hagyományos Nyelvek Európai Napján megtartott Nyílt napunkról még nem is szóltunk. Ha átlapozzuk az OIK vendégkönyvét, érdekes bejegyzésekre bukkanhatunk. Ebből válogattam néhányat. Tovább »

In memoriam Kokas Klára

Kokas Klára (1929-2010)

Kokas Klára (1929-2010)

Kokas Klára 1929. április 24-én született Szanyban. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola énektanár és karvezető szakán, majd az ELTE lélektan-pedagógia szakán végezte. Kodály Zoltántól tanult népdalgyűjtést, szolfézst, zenei- írást, olvasást, hallásfejlesztést, éneklést, kórusvezetést. Az ő támogatásával zenei tagozatos iskolát és zenei óvodát alapított Szombathelyen.

Kutatásaiban azzal foglalkozott, hogy a zene milyen mozgásokat ihlet a gyerekeknél, és ez a mozgássor hogyan járul hozzá személyiségük kibontakozásához. E téren végzett munkái, könyvei nemzetközi szakmai elismerésekben részesültek. Könyvei több nyelven megjelentek, filmeket, videóműsorokat készített. A közelmúltban fejezte be az életművét összegző DVD-sorozatot.

Kokas Klára 2010. február 7-én, 80 éves korában hunyt el családja körében Arlingtonban (USA). Tovább »

Februári programajánló

Az OIK ajánlja

Az OIK ajánlja

Itt vannak a mínuszok, kint tombol a hideg, hol is lehetne jobb helyen az ember, mint egy jó meleg könyvtárban? Kollégáim nem tétlenkedtek, így februárban is nagyon sok érdekes programmal várjuk kedves régi és új Olvasóinkat az OIK-ban.

Február 11-én, csütörtökön Lomb Kató munkásságával ismerkedhetnek meg Hevesi Mihály nyelvtanár, fordító és Szegi Ádám nyelvész  segítségével. Részletek a honlapon.

Február 16-án, kedden folytatódik a népszerű Metafora-estek sorozat. Kappanyos András Ulysses újratöltve című előadásában próbálja új megvilágításba helyezni Joyce legismertebb művét.

Február 23-án, kedden pedig Cormac McCarthy Az út című könyvének bemutatójára kerül sor. Totth Benedekkel,  a mű fordítójával, Sárközy Bence, a Magvető Kiadó főszerkesztője, beszélget. Közreműködik Oberfrank Pál színművész. További részletekért kattintson! 🙂

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Wellness a könyvtárban

Múlt hét csütörtökön műKINCSvadászatra indulhattak azok, akik eljöttek Sóron Ildikó biblioterapeuta foglalkozására. Az izgalmas ‘vadászatról’ kolléganőm tudósít. Tovább »

Bolondkerék, martenica, rönkhúzás, tüzes kerék

"...az egyik leglátványosabb álarcos szokás a horvátok busójárása."

"...az egyik leglátványosabb álarcos szokás a horvátok busójárása."

Tudja-e, mit jelentenek ezek a fogalmak? Ha nem, akkor érdemes ellátogatnia az OIK-ba, s megnézni az első emeleti tárlókban elhelyezett dokumentumokat, amelyek -a könyvtár Nemzetiségi osztályon dolgozó munkatársainak a segítségével – a Magyarországon élő kisebbségek farsangi szokásait mutatják be vízkereszttől nagyböjtig. A cikkek, képek, kisebb-nagyobb tanulmányok élvezetesen és színesen illusztrálják az egy-egy kisebbség körében népszerű, még ma is művelt néphagyományokat, hiedelmeket.

Így pl. a szlovéneknél  még ma is szokás a rönkhúzás. Erre akkor kerül sor, ha a karácsony és hamvazószerda közti időszakban nem volt házasságkötés a faluban. Ezt pótolják azzal, hogy egy díszesen felöltöztetett farönkhöz feleségül adnak egy pártában maradt leányt, szigorú forgatókönyv alapján zajló esketési ceremónia keretében. Szintén a szlovéneknél szokás, hogy ekkor vetnek mákot, mert akkor nem lesz kukacos, s tökmagot is ekkor hámoznak, így ugyanis nem eszik meg a termést a varjak. Tovább »

KÉP-SOR(OK) – kiállításmegnyitó

Nagyon sokan jöttek el az idei első Alkotó könyvtáros rendezvényre, Dr. Vraukóné Lukács Ilona és Kovács katáng Ferenc KÉP-SOR(OK) című kiállításának megnyitójára. Nem csoda, hiszen Vraukó Ili nem csak a könyvtáros szakmában ismert, hanem a hazai kulturális élet egyik fontos szereplője is. Munkahelyén, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Könyvtárban számtalan irodalmi rendezvény szervezője, a Magyar Olvasástársaság tagja, a Magyar Kultúra Lovagja. Alapítványa segítségével több tízezer kötetnyi könyvet juttatott át a kárpátaljai magyar iskolák könyvtárainak. Ezúttal fotóművészként mutatkozik be.

A megnyitón - további fotókért kattintson a képre!

A megnyitón - további fotókért kattintson a képre!

A hangulatos szépiákhoz Kovács katáng Ferenc ihletett versei társulnak. A nyíregyházi születésű Kovács katáng Ferenc hasonlóképpen ismert alakja a magyar kulturális életnek. Nem csak Norvégiában – ahol él – de a világ minden táján népszerűsíti a magyar kultúrát, a norvég-magyar irodalmi kapcsolatok fő szervezője. Sokoldalú művész: ír, fordít, fest, rajzol, filmez. Könyvtárunknak többször adományozott könyvet, folyóiratot. Gyűjteményünk kortárs norvég anyaga az ő nagylelkű ajándékaiból gyarapszik.

Bizonyára ezért is választotta a Norvég Királyi Nagykövetség ezt az alkalmat, hogy átadja könyvekből és CD-kből álló ajándékát könyvtárunknak. Az adományt Őexc. Siri Ellen Sletner, Norvégia budapesti nagykövete adta át a megnyitót követően.

A norvég nagykövet (jobbra)  átadja az ajándékot  - további fotókért kattintson a képre!

A norvég nagykövet (jobbra) átadja az ajándékot - további fotókért kattintson a képre!

A rendezvény résztvevői örömmel nézegették a fotókat, olvasgatták a verseket. A vendégek tömegében mindenki talált egy barátot, régen látott ismerőst, akivel elbeszélgethetett.

Nagy Magdolna