2009 augusztus : Kávészünet

Mika Waltari (1908-1979)

Mika WaltariA napokban harminc éve, 1979. augusztus 26-án halt meg a finnek nagy írója, Mika Waltari. Apja iskolaigazgató és evangélikus lelkész volt, anyja irodai ügyintézőként dolgozott. Édesapját 5 éves korában veszítette el, s ettől fogva nevelésében nagybátyjai segítették édesanyját és a három gyermeket. Waltari a család kérésének ellenére az egyetemen teológiát is irodalmat tanult. 1924-ben pedig a filozófiai tudományok doktora lett.

Kezdetben egy könyvkiadónál szerkesztőként, majd kritikusként dolgozott. Később hosszú utazásokat tett külföldön, s több évig Franciaországban is élt. 30 éves korától csak az irodalomnak szentelte életét. Nagyon termékeny író volt, írt verset, hangjátékot, pamfletet, detektívregényt, drámát, nagyregényt.

Detektívregényei igen sikeresek voltak, s az ebből származó jövedelmét a finn irodalom és színházi élet támogatására fordította.

Az OIK-ban eredeti finn nyelven olvashatók versei, elbeszélései, regényei.

A legfőbb művének mondott “Sinuhe, egyptiläinen” című történelmi regénye a finn nyelvű eredeti mellett angolul és magyarul is kölcsönözhető állományunkból. Waltari Magyarországon általában történelmi regényeiről ismert. “Az ország titka” és annak folytatása, “Az emberiség ellenségei” című regénye könyvtárunkban is megtalálható. Mindkettő a Jézus-korabeli Római Birodalomban játszódik.

Mika Waltari magyarok iránti rokonszenve megnyilvánult többek között abban is, hogy a fóti gyermekváros részére egy nagyobb összeget adományozott. Tervezett egy magyarországi utazást is, melyet 1979-ben bekövetkezett halála hiúsított meg.

Sármezeyné Tibay Klára