Audio-vizuális : Kávészünet

Magyarországi nemzetiségek hangszerei – játék!

Új cseh könyvek

nka

nka

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően 58 darab cseh nyelvű dokumentummal bővült könyvtárunk állománya. A 25 darab könyv, 17 hangoskönyv és 16 DVD mindegyike – a pályázat kiírásának megfelelően – kimondottan a nyelvtanulást segítik elő.

A könyveknél elsősorban a nyelvkönyvekre koncentráltunk. Hét cseh nyelvkönyvet sikerült beszereznünk, természetesen a hozzájuk tartozó munkafüzettel, illetve hangzóanyaggal együtt.  Ilyenek például: Czech Express 1 , Czech Express 2 , Česky, prosím 1 , Nebojte se češtiny. Ezen felül a cseh tankönyvpiacról is válogattunk, mégpedig a cseh nyelvi, illetve nyelvtani ismereteket alap-, de főképp közép- és felsőfokon összefoglaló kiadványokat és tesztkönyveket. Például: Český jazyk v kostce , Odmaturuj z českého jazyka , Přehled základní české gramatiky pro zahraniční studenty , Testy z českého jazyka 2009. A nyelvtanulás fontos segédeszközei a különböző nyelvi szótárak:  szinonima , szleng , nyelvi klisé és a kézikönyvek:  frazeológia , kiejtés. Egyetemisták bizonyára haszonnal forgatják majd azt a két tanulmánykötetet is, amely a mai cseh nyelvkultúrát (Kultura a struktura českého jazyka), illetve az aktuális és érdekes nyelvi jelenségeket mutatják be (Každý den s češtinou), valamint a CD-ROM-ot is tartalmazó Hrabal-szótárt. Tovább »

Angol nyelvű hangoskönyvek NCA alapítványi pályázatból

logo

logo

Az Idegennyelvű Könyvtár szakmai tevékenységét, szolgáltatásait, rendezvényeit, gyűjteményének bővítését támogató „Hogy az idegen nyelv ne legyen idegen” Alapítvány sikeresen pályázott angol nyelvű hangoskönyvek beszerzésére a Nemzeti Civil Alapprogram által meghirdetett pályázaton.

A könyvtár gyűjtőkörében központi helyet foglal el a kortárs angol szépirodalom. Az alábbi angol nyelvű hangoskönyvek színészek által felolvasott irodalmi művek, teljes szövegek. Angol nyelvet tanulóknak, kortárs angol nyelvű szépirodalmat kedvelőknek, valamint vakoknak és gyengénlátóknak ajánljuk őket. Tovább »

Fülbevaló – új angol hangoskönyvek

Öt új angol nyelvű hangoskönyvet ajánlunk figyelmükbe

Öt új angol nyelvű hangoskönyvet ajánlunk figyelmükbe

A hangoskönyvkiadás története sokak szerint a nagyvárosi létformához kötődik: a beszélő könyvek megjelenése az időhiánynak illetve a rengeteg utazással töltött időnek köszönhető. Az irodalomkedvelő kamionsofőrök legendáján túl tudjuk, hogy az Egyesült Államokban a múlt század közepén indult útjára az a program, amely vakok számára dolgozta fel a legfontosabb olvasmányokat hanganyag formájában. A hangoskönyvek kiadása az 1980-as évektől kezdve egyre jobb üzletnek bizonyult.

A hangoskönyvpiacon leggyakoribb a nyomtatott könyvhöz kiadott hangos változat, ez sokszor az adott mű rövidített változata.

Egyre több műfajt találunk a hangoskönyvek között: az APA (Audiobook Publishing Association) által meghirdetett versenyen (Az év legjobb hangoskönyve) az irodalom mellett non-fiction és gyermekkönyv kategória is szerepelt. Legnagyobb számban azonban szépirodalmat adnak ki.
Az irodalmi hangoskönyv nem helyettesíti az eredeti, nyomtatott szöveget, annak egyfajta adaptációja, azaz tolmácsolása és értelmezése.

Legújabb angol nyelvű hangoskönyveink színészek által felolvasott irodalmi művek, teljes szövegek. Angol nyelvet tanulóknak, kortárs angol nyelvű szépirodalmat kedvelőknek ajánlom őket és mindenkinek, aki az élő szó, a felolvasott, elmondott történet varázsára vágyik.

Új angol hangoskönyvek az OIK-ban

Tovább »

100 i więcej godzin słuchania literatury pięknej

Állományunkba új lengyel nyelvű hangoskönyvek kerültek – méghozzá nem is kevés! A lengyel irodalom rajongói több, mint száz órányi hangfelvételből csemegézhetnek. Ajánlók (lengyel nyelven, Sutáné Zielińska Elżbieta összeállításában) és linkek alább.

Edward Stachura : Cała jaskrawość
Czyta: Daniel Olbrychski

pl1Autor: Edward Stachura (Wikipedia, republika.pl)
Aktor: Daniel Olbrychski (Wikipedia, culture.pl)

W latach sześćdziesiątych Stachura przyjechał do Łazieńca z Wincentym Różańskim, przyjacielem-poetą. Zatrzymali się na dwa miesiące u Marii Potęgowej, ciotki Edwarda. Pracowali w Ciechocinku przy oczyszczaniu basenu. W oparciu o te wydarzenia powstała pierwsza powieść Stachury, o której napisał w liście do Różańskiego: “Kończę powoli »Całą jaskrawość« Kochany i będziesz na pewno zadowolony. Niesamowicie tam sobie żyjemy. Uroczyście. Solennie. Wszystko, co robimy tam, jest niesamowicie uroczyste. Najdrobniejsza rzecz. W natchnieniu tam sobie żyjemy nieustającym, tak jak powinno być”.
I rzeczywiście, można powiedzieć, że powieść ta jest przesłaniem Sachury, wskazującym, jak powinno być. Jak powinno się żyć – w natchnieniu, że się żyje, dostrzegając “całą nędzę i całą wielkość”, a oprócz tego i całą śmieszność (bo jest to, o czym się często zapomina, powieść jednocześnie bardzo poważna i bardzo zabawna), przeżywając wszystko w pełni i walcząc nieustannie ze śmiercią. By w ten sposób dostąpić całej jaskrawości.

Źródło »
Tovább »

Karácsonyra ajánljuk

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a karácsony… 🙂 És a tavalyi évhez hasonlóan a Zeneműtár idén is összeállított egy ajánlólistát a legszebb és leghangulatosabb ünnepi zenékből.

Van itt jazz és világzene, minden század zenéiből néhány, népzene és DVD is – minden műnem szerelmese találhat valamit, ami kedvére való!

A Zeneműtár ajánlója megtekinthető erre a linkre kattintva (vagy letöltvető Excel-táblázatban ide kattintva), maguk a művek pedig természetesen hozzáférhetők a könyvtárban!

Itt a nyár!, avagy kánikulára ajánljuk

Legtöbbünk útra készül vagy éppen úton van, de az is lehet, hogy egy hűs szobában otthonában piheni ki az idei év fáradalmait. Közben tervezgeti a jövőt, rendszerezi a feladatokat. Mindenkinek jár egy kis kikapcsolódás s mindenkinek más hoz megnyugvást, feltöltődést.
Van, aki forrón szereti: szenvedélyeket hajszol, szerelmeket fal, hősszerelmes bőrébe bújik…
Van, aki múltba réved: régi korokat idéz, nosztalgiázik, azonosulást keres…
Van, aki lelkiismeretfurdalástól gyötörve az elhalasztott vizsgák, feladatok rémképével küzd…
Van, aki nem tud kiengedni: nyáron is az intellektuális örömöket kergeti s folyamatosan képezi önmagát…

Kedves Olvasónk!

Ha bármelyik ráillik Önre, akkor Ön a mi emberünk!
Könyvtárosaink ajánlata azoknak szól, akik a világirodalom színes palettájából a legnemesebb, legegyedibb ecsetvonásokat szeretnék a legváltozatosabb formában magukévá tenni a kánikula idején is.
Kérjük, tekintse meg kínálatunkat s élvezze a nyarat könyvtárunk segítségével!
Az összeállítás – a készlet erejéig – a könyvkiválasztó térben található az első emeleten.

Sóron Ildikó, az olvasószolgálat vezetője

Tovább »

Új lengyel hangoskönyvek és DVD-k!

Nos, most megint bajban vagyok. Sutáné Ela feladta a leckét. Az orosz és görög ajánlók után ezúttal lengyel hangoskönyvek és filmek ajánlóit másoltam be – anélkül, hogy egyetlen szót is értettem volna belőlük… 🙂

A kattintás után kolléganőmé a szó. Tovább »

Referensünk ajánlja: “rengeteg görög dolog”

Görög nyelvi referensünk, Alexandra igencsak kitett magáért. Az alábbi információ-halmaz pottyant a postaládámba, amelyből ezúton próbálok bejegyzést gyúrni. Az alábbi ajánlók egy része görögül van (ó, igen – görög írásjelekkel), ezért csak a kattintás után merem megmutatni… 🙂

És akkor én most át is adnám a szót Alexandrának. Tovább »

Ne menjen el mellette!

Amióta többet ülök a kölcsönzőben, látom, hogy sokan belépés után egyenesen a polcokhoz tartanak, könyveket böngészni egy adott nyelven. Holott lehet, hogy gyorsabban – és közelebb – is találhatnának kedvükre valót…

A főlépcsőház felől közelítve a szabadpolcos övezet ajtajánál egyből jobb kézre (a magyar nyelvű művek mellett) található polcon ugyanis rendszeresen frissülő kínálat várja olvasóinkat, ráadásul legújabb szerzeményeinkből.

Nemrégiben például majd’ harminc új, magyar nyelvű kötet került a polcra, valamint két magyar nyelvű hangoskönyv is:

Egyszóval néha hasznos lehet belépés után egyből megállni, böngészni, ha másért nem is, de az új könyvek illata miatt már megéri…

Korábban »