Rendezvények : Kávészünet

Internet Fiesta 2017

Az idei Internet Fiesta keretében két programot is ajánlunk könyvtárunkban.

Internet Fiesta 2017

Internet Fiesta 2017

1956-os kiállítás

1956-os kiállítás

1956-os kiállítás

Kedves Olvasóink!

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmával október 24-én és 25-én kétnapos rendezvényünk lesz. Az eseményre készülve, gyűjteményünk ’56-os témájú – magyar és idegen nyelvű – dokumentumaiból készítettünk reprezentatív kiállítást, amely intézményünk tárlóiban (az Olvasóterem előtt és a Rendezvényteremben) tekinthető meg november 24-ig.

Mindenkit szeretettel várunk könyvtárunkban!

Az OIK 12. Nyílt Napja a Nyelvek Európai Napján

Szeretettel várunk minden érdeklődőt szeptember 26-án, hétfőn a Nyílt Napunkon! Egész nap érdekes, ingyenes programok, jótékonysági büfé, filléres könyvvásár, meglepetések!

A részletes program megtalálható honlapunkon.

OIK Nyílt Nap 2016

OIK Nyílt Nap 2016

A nyelvi akadály – nem akadály / könyvkiállítás

A nyelvi akadály - nem akadály / könyvkiállítás

A nyelvi akadály – nem akadály / könyvkiállítás

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár

A nyelvi akadály – nem akadály

középpontban a műfordítás

című könyvkiállítással kapcsolódik a

XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz  (2016. április 21–24), melynek  díszvendége a Szlovák Köztársaság.

A kiállítás betekintést nyújt a könyvtár szlovák-magyar és magyar-szlovák MŰFORDÍTÁS IRODALMÁNAK gyűjteményrészébe.

Az OIK gyűjtökörébe tartozik – egyebek mellett – a kortárs és a klasszikus szépirodalom magyar fordításban, valamint a magyar szépirodalom idegen nyelven.

A könyvtár tereiben elhelyezett tárlókban az Országos Idegennyelvű Könyvtár állományában őrzött dokumentumokból 178 kötet kapott helyet.

A kiállítás  április 30-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár, V. kerület Budapest, Molnár utca 11.

Szlovák irodalom magyar nyelven az OIK gyűjteményében

Magyar irodalom szlovák nyelven az OIK gyűjteményében

Író-olvasó találkozó Szerhij Zsadannal az OIK-ban

Жадан: Якщо ти чесно робиш свою справу, то є
шанс, що щось можна буде змінити.
(Zsadan: Ha becsületesen végzed a munkádat, akkor van
esély, hogy valamit meglehet változtatni.)

November 24-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban Szerhij Zsadan kortárs ukrán költő, prózaíró, műfordító és közéleti személyiség irodalmi estje került megrendezésre.

Jobbra Szerhij Zsadan

Jobbra Szerhij Zsadan

Szerhij Zsadan Ukrajna irodalmi életének aktív szervezője, és számos multimédiás projekt résztvevője. Műveit több rangos ukrán és nemzetközi irodalmi díjjal tüntették ki, többek között 2014-ben Brücke Berlin díjjal a Die Erfindung des Jazz im Donbass (ukránul Voroshilovhrad) c. regényért, 2015-ben pedig a Mezopotámia című könyve a lengyel Angelus Közép-Európai Irodalmi Díj nyertese lett. Műveit már számos nyelvre lefordították, magyarul eddig a Depeche Mode, és Vorosilovgrád c. regényei jelentek meg Körner Gábor fordításában, az Európa Könyvkiadó gondozásában. Tovább »

“Könyvtár, ami összeköt”

"Könyvtár, ami összeköt" - 2015

“Könyvtár, ami összeköt” – 2015, OIK

A “Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése program keretében szakmai továbbképzésen vett részt munkatársunk, Osztrozics Katalin.

Az Országgyűlés elnöke által létrehozott program célja Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének támogatása.

Az ötödik alkalommal megrendezett továbbképzésen idén először – a nyolc határon túli és két magyarországi ösztöndíjas mellett – kilenc budapesti nagykönyvtár könyvtárosa is részt vehetett.

Október 26-án meglátogatták könyvtárunkat is, a képen az OIK Olvasótermének karzatán látható a csoport, a fotót a csoport vezetője Villám Judit készítette.

Olvasótermi zárva tartás

Olvasótermi zárva tartás

Olvasótermi zárva tartás

Az OIK a Nyelvparádén

Újra Nyelvparádé! Immár 16. alkalommal. És ismét az OIK-kal! Szeptember 11-13. között (péntek-vasárnap) mi is szeretettel várjuk a rendezvényen!

Nyelvparádé

Nyelvparádé

Múzeumok Majálisa 2015

Múzeumok Majálisa 2015

Múzeumok Majálisa 2015

Május 16-17-én, az ICOM Múzeumi Világnap alkalmából, már 20. alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Múzeum a Múzeumok Majálisát. A Múzeumkertben idén 107 múzeum mutatja meg, milyen lesz a jövő múzeuma, milyen egy élő fényképalbum, hallhatsz a Seuso-kincs vagy a műkincs-kereskedelem titkairól, de készíthetsz etno-trikót, hulladékból kreatívkodhatsz, és életre kel Süsü, a sárkány is. Szombaton velünk lesz Rutkai Bori, a nagyobbak pedig este hét órától a Group’N’Swing, majd Dj Pandával majálisozhatnak. Vasárnap a Buborék Együttes és a Baltazár Színház előadása után 17 órától a Cabaret Medrano ad zárókoncertet.

Könyvtárunk ötödik alkalommal lesz jelen a rendezvényen. Nyelvi játékokkal, gyerekprogramokkal, használt könyvek árusításával, meglepetésekkel várjuk a látogatókat. A népszerű kedvezményes beiratkozásra, hosszabbításra idén is lesz lehetőségük az érdeklődőknek standunknál.

A majálisról, a programokról mindent megtudhat a Múzeumok Majálisa honlapján és a rendezvény Facebook oldalán. Várjuk szeretettel!

Világhálós világirodalom

Világhálós világirodalom - Külföldi irodalmak az interneten

Világhálós világirodalom – Külföldi irodalmak az interneten

Az elmúlt hónapokban Országos Idegennyelvű Könyvtárban egy hat részből álló rendezvénysorozat zajlott le  ‘Világhálós világirodalom: Külföldi irodalmak az interneten’  címmel. Előadásaikban a szakemberek bemutatták egy-egy nyelv, kultúra irodalmának megjelenését, előfordulását az interneten. Az előadások anyaga az OIK honlapján keresztül most már otthonról is elérhető.

1. A rendezvénysorozat első előadásán Orcsik Roland az interneten elérhető szerb irodalmat mutatta be. Prezentációja megtekinthető honlapunkon.

2. A rendezvénysorozat második előadásán Szathmáry Kellermann Viktória a lengyel irodalomról adott összefoglalót.

3. Paula María Fernández Rodríguez a neten fellelhető spanyol irodalmi tartalmakról tartott előadást, mely elérhető az OIK honlapján Tovább »

Korábban »