OIK hírek : Kávészünet

OIK Műfordítás-pályázat nyertesei

OIK Műfordítás-pályázat 2017

OIK Műfordítás-pályázat 2017

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár nyolcadik jeligés műfordítás-pályázatára (Plamen Dojnov bolgár költő УНГАРСКИ КОМПЛЕКС или какво видя съветският посланик Юрий Владимирович Андропов в Унгария през прозореца на 1956 година) 19 pályázónk 20 pályaművet küldött.

A bírálóbizottság, melynek Lator László örökös tiszteletbeli elnöke  Lackfi János, Szondi György, Virág Bognár Ágota) szeptember 8-i ülésén három díjat és egy különdíjat ítélt oda. Tovább »

Nyár 2017 a budapesti könyvtárakban

Idén is összegyűjtöttük, hogy hogyan alakul a nagyobb budapesti könyvtárak nyári zárvatartása. A nagy fővárosi gyűjtemények idén is több hétre bezárják kapuikat, valamint csökkentett nyitvatartással fogadják a használókat. A táblázatban színessel jelöltük azt az időszakot, amikor az intézmény nem látogatható. A táblázat csak tájékoztató jellegű, a pontos részletekért kérjük látogasson el ez intézmények honlapjára!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Július 17-től augusztus 20-ig tart zárva az Országos Széchényi Könyvtár.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára július 3. és 30. között zár be, míg július 31. és augusztus 27. között rövidített nyitvatartási idővel üzemel. Ez idő alatt a nagyobb belvárosi tagkönyvtárak fogadják a látogatókat.

Az MTA Könyvtár és Információs Központ idén július 10-től augusztus 13-ig tart nyári szünetet, bár a kikölcsönözött dokumentumokat hétfőtől csütörtökig 9 és 15 óra, pénteken 9 és 12 óra között vissza lehet vinni ez idő alatt is.

Az Országgyűlési Könyvtár július 31-től szeptember 2-ig zárja be kapuit, de már júliusban sem nyitnak ki szombatonként. Érdemes figyelemmel követni a könyvtár honlapját és Facebook oldalát, mivel zárvatartásuk akár még hosszabbodhat is.

A BME-OMIKK (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár) július 22. és augusztus 20. között zár be, bár ez idő alatt keddenként 9 és 18 óra között ügyeletet tartanak, míg június 19. – július 21. és augusztus 21. – szeptember 01. között részleges a nyitvatartásuk.

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár július 29. és szeptember 3. között nem fogad látogatókat, míg a KSH Könyvtár augusztus 14-e és szeptember 1-je között tart zárva. A KSH Könyvtár július 31. és augusztus 11. között hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra között, péntekenként pedig 8 és 16 óra között várja az olvasókat.

5 hétre, július 29-e és szeptember 3-a között zárja be kapuit az Országos Idegennyelvű Könyvtár, míg július 3-tól július 28-ig rövidített nyitvatartással üzemelünk (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 10-17 óra között, szerdánként 12-20 óra között).

Könyvtárunkban (OIK) július 3-tól július 28-áig nyári beiratkozási akciót tartunk! A részleteket megtalálja plakátunkon.

Élményekben gazdag, tartalmas nyarat kívánunk mindenkinek!

Nyári beiratkozási akció

Nyári beiratkozási akció

Nyári beiratkozási akció

Idén is nyári beiratkozási akció Budapest három fontos könyvtárában. Használják ki a lehetőséget!

Nyári nyitvatartás 2017 / Summer vacation 2017 opening hours

Kedves Olvasóink! Így alakul könyvtárunk nyári nyitvatartása. A részletekért kattintson a képre!

Nyári nyitvatartás 2017

Nyári nyitvatartás 2017

Summer vacation 2017 opening hours

Summer vacation 2017 opening hours

Ünnepi nyitvatartás / Holiday Hours

Ünnepi nyitvatartás

Ünnepi nyitvatartás

Új kínai tablet a Nyelvstúdióban

Új szolgáltatással bővült a OIK Nyelvstúdiójában található Kínai sarok.

Olvasóink már egy új táblagépet is használhatnak itt. Ezen jelenleg három hasznos applikáció található, melyek segítségével kínaiul lehet tanulni. A program az alapoktól kezdi a tanítást.

  • Chineseskill: Megtanít a kiejtésre, hogyan olvassuk az írásjegyet, és segít elsajátítani a kínai írást is. Leckékre bontva halad előre és vissza is lehet lépni, ha gyakorolni szeretnénk még a tanultakat. Illusztrációk segítségével a szótanulás is szórakoztatóbb.
  • HelloChinese: Nagyszerűen elmagyarázza a kínai nyelvtant, ami azt mutatja, hogyan olvassuk az írásjegyet és feladatokat is ad hozzá, hogy jobban megértsük és elsajátítsuk. Képek segítségével segíti a szótanulást is.
  • Pleco: angol-kínai és kínai-angol szótár, mely nemcsak abban segít hogy a kínai írásjeggyel is leírja, hanem példa mondatot is kapunk angolul és kínaiul.

Tanuljanak szórakozva, keressék új kínai tabletünket a Nyelvstúdióban!

Kínai tablet a Nyelvstúdióban

Kínai tablet a Nyelvstúdióban

Zöld hét / Beiratkozási akció

Zöld hét

Zöld hét

Internet Fiesta 2017

Az idei Internet Fiesta keretében két programot is ajánlunk könyvtárunkban.

Internet Fiesta 2017

Internet Fiesta 2017

„Arany Prága”

Arany Prága

A kiállítás egyik tárlója

Prágával kapcsolatos könyveinkből készítettünk mini kiállítást mindazok számára, akik épp nyári utazásukat tervezik, vagy csak kulturális barangolás címén szívesen beleolvasnának a „száztornyú várost” bemutató kiadványokba. A cseh fővároshoz olyan híres alkotók kötődtek, mint Franz Kafka, R. M. Rilke, W. A. Mozart, a kapcsolatok hátterét tanulmánykötetek elemzik. Neves cseh költők választották verseik témájául Prágát, így az irodalmi Nobel-díjas Jaroslav Seifert is, és sok-sok prózai mű főszereplője jellegzetes prágai figura, illetve olvasható helyi társadalomrajzként (Jan Neruda elbeszélései). Magyar írók Prága-képét a „Nézd, Prága” c. antológia gyűjti egybe. A prágai mondákat, legendákat, regéket tartalmazó kötetek a mitológiai örökséget ragadják meg: rejtélyekről, csodatételekről, titokzatos históriákról mesélnek, miközben terek, hidak, szűk utcácskák bukkannak elő. A főváros nevezetességeit, építészeti és kulturális emlékeit (Hradzsin, Szent Vitus-székesegyház, Arany Utcácska, a világörökség részét képező történelmi belváros) színvonalas albumok mutatják be. Többnyelvű összeállításunkban ajánlunk még útikönyveket, házjegy-, valamint kocsmakalauzt is. A kiállítás az Olvasótermünk előtti tárlókban tekinthető meg.

Prágával kapcsolatos könyveink listája itt található.

-v-

Ünnepi zárvatartás / Holiday hours

Ünnepi zárvatartás

Ünnepi zárvatartás

Korábban »