Sajnálhatja, aki nem volt ott! : Kávészünet

Sajnálhatja, aki nem volt ott!

Virág Bognár Ágota, Spiró György, Hetényi Zsuzsa (balról jobbra)

Virág Bognár Ágota, Spiró György, Hetényi Zsuzsa (balról jobbra)

Könyvtárunk rendezvénytermében négy alkalommal folytatódik a Remekművek szamizdatban sorozatcímmel meghirdetett, párbeszédes, szépirodalmi előadás. A harmadik alkalomra február 5-én került sor, Bulgakov: Kutyaszív című regényéről beszélgetett Hetényi Zsuzsa és Spiró György.

A sorozat középponti témája a „támogatottnak”, a „tűrtnek” és a „tiltottnak” osztályozott művészet, a cenzúrázott művészi szöveg korszakába vezet. Az írott, vagy előadott (elszavalt, elmondott, elénekelt) szövegnek a konkrét vagy „sorok közötti” mondanivalója ítéltetett ártalmatlannak vagy veszélyesnek.

A tiltott művek megismerése –ha közösségformálónak nevezni túlzás is volna- olyan izgalommal fűszerezte a művelődés körülményeit, hogy az valóságos ünnep volt. Cinkostársakká tette azokat, akik például Halász Péter lakásszínházában néztek előadást, rendőri beavatkozás kockázatával. Vagy azokat, akik a Gorkij Könyvtárban (így nevezték akkor a mi könyvtárunkat) egy folyóirat hasábjain találkoztak először A mester és Margarita cenzúrázatlan változatával, az olvasóterem egyik zugában. Tovább »